"Сформувалися необхідні передумови": НБУ знизив облікову ставку до 22%

За словами учасників дискусії КМП, для зниження облікової ставки сформувалися всі необхідні передумови.
"Сформувалися необхідні передумови": НБУ знизив облікову ставку до 22%
Національний банк України / Getty Images

У липні правління Національного банку України вирішило зменшити облікову ставку з 25% до 22%. Цьому передувала активна дискусія під час засідання Комітету з монетарної політики НБУ (КМП), повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Як розповіли в НБУ, учасники дискусії КМП погодилися, що для зниження облікової ставки сформувалися всі необхідні передумови:

  1. Інфляція знижувалися стрімкіше за прогноз, що забезпечило суттєвіше зростання реальної дохідності гривневих інструментів. Унаслідок інтерес до заощаджень у гривні посилився, а попит на валюту скоротився. 
  2. Міжнародна фінансова підтримка залишалася значною, завдяки чому міжнародні резерви зросли до рекордного рівня, а ризики для стійкості валютного ринку знизилися. 

Читайте також:

"Попри загальний консенсус щодо доцільності початку циклу зниження облікової ставки, думки щодо першого кроку розділилися", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що п'ять членів КМП висловилися за зниження облікової ставки до 22% у липні. Три - за суттєвіше зменшення: два - до 20%, один - до 21%. Інші три учасники дискусії підтримали помірніше зниження облікової ставки в липні: два - до 23%, один - до 22,5%.

Читайте також:

При цьому всі члени КМП очікують подальшого зниження ставок, однак їхні думки щодо швидкості також суттєво різняться.

Сім із них очікують на зменшення облікової ставки до 18-19% наприкінці 2023 року. Два - до 20% на кінець року. Водночас, на думку інших двох членів КМП, зниження ставки буде суттєвішим.

Публікація НБУ в Telegram
Публікація НБУ в Telegram

Раніше ми писали, що більшість членів Комітету з монетарної політики (КМП) вважають імовірним зниження облікової ставки на 1-2 відсоткові пункти, починаючи з липня або вересня.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK