В Україні змінять правила ввезення гуманітарної допомоги: що нового

Мінсоцполітики спільно з волонтерами підготувало нові правила ввезення гуманітарної допомоги.
В Україні змінять правила ввезення гуманітарної допомоги: що нового
Ілюстративне фото / Getty Images

Міністерство соціальної політики разом із громадськими організаціями та волонтерами підготували проєкт постанови "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану". З моменту її ухвалення зміняться правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги, а інформація про неї буде оцифрована в автоматизованій системі. Про це повідомила пресслужба відомства.

Читайте також:

Зазначається, що основна зміна, яка торкнеться учасників процесу та громадян, це впровадження доступного електронного інструменту обліку  гуманітарної допомоги.

За допомогою вебплатформи "Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги" організації-отримувачі, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну буде прямувати на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж. 

Читайте також:

Організації, які ввозять гуманітарну допомогу, подаватимуть публічні звіти після її розподілу.

"Достатньо вписати в систему: коли і де (без вказання персональних даних осіб) роздали вантаж, скільки залишилося. Такий механізм покаже шлях гуманітарної допомоги від донора через отримувача до набувачів та гарантуватиме прозорість процесу, а вся інформація про вантаж завжди буде у волонтерів під рукою в електронному кабінеті", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Крім того, постанова скасовує гарантійні листи. Це означає, що гуманітарна допомога для військових ввозитиметься без додаткового бюрократичного навантаження. Інформація про такі вантажі буде закрита для загалу з міркувань безпеки. 

Очікується, що система почне працювати з 15 листопада 2023 року.

facebook.com/MLSP.gov.ua

Раніше ми писали, що з початку 2023 року Державна митна служба України спільно з Міністерством оборони  виявили 653 випадки неотримання гуманітарної допомоги військовослужбовцями.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK