Які депозити обиратимуть українці в четвертому кварталі 2023 року

На думку експерта, у четвертому кварталі саме гривневі вклади стануть більш прибутковими для громадян.
Які депозити обиратимуть українці в четвертому кварталі 2023 року
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У четвертому кварталі 2023 року найбільш популярними в українців будуть гривневі депозити з терміном розміщення від 3 міс. до 6 міс. Про це розповів директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв.

Читайте також:

За його розрахунком, середні ставки за вкладами терміном від 3 міс. до 6 міс. складуть 15%, а ставки за вкладами від 9 міс. до 1 року орієнтовно зупиняться на позначці 14-15% річних.

Проте, як твердить фахівець, зниження ставок аж ніяк не означає скорочення "чистого" прибутку, який може становити до 4-5% на вклади з розміщенням від 3 міс. до 6 міс. та до 5% на вклади до 1 року.

Замотаєв звернув увагу на те, що в наявних економічних умовах у четвертому кварталі порівняно з третім кварталом зростання кількості нових гривневих депозитів може скласти до 12%, а частка вкладів терміном від 3 міс. до 6 міс. може перевищити 60% від загальної кількості нових депозитів.

Читайте також:

На його думку, найбільш активними місяцями для відкриття гривневих вкладів стануть жовтень та листопад. Він нагадав, що в грудні можливе подальше зменшення розміру облікової ставки ще на 2-3 в.п. (до 18-17%), що, без сумніву, вплине на рівень дохідності депозитів.

"Очікується, що в найближчі місяці дохідність депозитів продовжить знижуватися, що спонукатиме громадян відкривати вклади саме зараз, поки ставки максимально привабливі", - прогнозує банкір.

Читайте також:

Щодо розвитку сегмента валютних депозитів, то, на думку експерта, кульмінація зростання відсотків за вкладами сталася ще в кінці серпня - на початку вересня, і надалі на ринку діятимуть більш інерційні процеси.

За його даними, станом на початок вересня максимальна дохідність за річними вкладами в доларах становить 3,3-3,5% (при цьому середній розмір дохідності не перевищує 2,5%), а максимальна дохідність єврових депозитів із розміщенням на 1 рік складає 2,3-2,5% (середня дохідність на рівні 2%).

Читайте також:

"Власне можна констатувати, що дохідність валютних депозитів вже досягла своєї "стелі" і подальше збільшення ставок може бути лише ситуативним (точковим) з певними додатковими умовами для клієнта. Таким чином у четвертому кварталі саме гривневі вклади стануть більш прибутковими для громадян", - підкреслив банкір.

Експерт також висловив думку про те, як можливе загострення ракетних і обстрілів вплине на рівень депозитних вкладів.

Читайте також:

"Поки зарано говорити про можливу шкоду від нових ракетних обстрілів. Але банківська система України надійно захищена від перебоїв з енергопостачанням. А розвиток "електронного банкінгу" дає змогу громадянам отримати максимальний спектр послуг дистанційно, включаючи відкриття депозитних вкладів. Саме тому очікується, що попри воєнні ризики, "депозитна" активність громадян до кінця року залишатиметься досить високою", - резюмував Замотаєв.

Раніше ми писали, що ПриватБанк відкрив продаж валюти онлайн для розміщення на строкових депозитах.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK