На рівні 9,2 тис грн: профспілки вимагають встановити нову мінімалку в Україні

Профспілки наполягають на підвищенні розміру мінімальної зарплати на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції.
На рівні 9,2 тис грн: профспілки вимагають встановити нову мінімалку в Україні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Федерація професійних спілок наполягає на підвищенні мінімальної зарплати в Україні на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції. Про це йдеться в заяві Федерації профспілок.

Читайте також:

За попередніми розрахунками профспілок, на 2024 рік прожитковий мінімум становитиме 9257 грн. Тоді як згідно з проєктом держбюджету мінімальна зарплата наступного року планується на рівні 8 тис. гривень.

"Проєктом Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" знову передбачено занижені розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

З метою підвищення трудових доходів та збереження платоспроможності населення профспілки наполягають:

  • підвищити розмір мінімальної заробітної плати на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного рівня інфляції (за попередніми розрахунками - 9257 грн);
  • встановити розмір посадового окладу працівника І т.р. ЄТС на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • забезпечити індексацію грошових доходів населення в повному обсязі, визначеному Законом України "Про індексацію грошових доходів населення";
  • запровадити умови для збереження та створення нових робочих місць з гідними умовами праці у промисловості, зокрема в її високотехнологічних галузях.

Читайте також:

"Встановлення мінімальної заробітної плати на запропонованому профспілками рівні забезпечило б наближення України до європейських трудових стандартів, зокрема до виконання Директиви (ЄС) 2022/2041 про адекватну мінімальну заробітну плату в Європейському Союзі, яка рекомендує встановлювати її на рівні не нижче 50% від середньої заробітної плати. Вона становитиме в Україні у 2024 році більше 21 тис. грн", - зазначили в заяві.

Раніше ми писали, що у 2024 році в Україні планується збільшити розмір мінімальної заробітної плати до 8 тисяч гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK