Чому пальне в Польщі дешевше, ніж в Україні: експерт назвав причину

Ціни на пальне в Україні зараз вищі, ніж у Польщі.
Чому пальне в Польщі дешевше, ніж в Україні: експерт назвав причину
Ілюстративне фото / Getty Images

Вартість пального в Україні вища, ніж у Польщі, тому що польський уряд навмисно заморожує ціни на АЗС. Так влада Польщі демонструє штучну "передвиборчу стабільність". Про це розповів директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Читайте також:

Він повідомив, що бензин та дизпаливо в Польщі коштують 6 злотих за літр (51 грн), тоді як ринкова ціна становить 8 злотих за літр (68 грн).

"Чому пальне в Польщі дешевше, ніж в Україні? Відповідь проста - популізм. У червні державний монополіст Оrlen на чолі з членом партії влади "Право й справедливість" заморозив ціни на своїх колонках. Залишились вони непохитними, незважаючи на те, що в липні-вересні ціни на нафту та нафтопродукти у світі зросли на 25%", - написав Куюн у Facebook.

Читайте також:

Як зазначив експерт, через різницю цін польське пальне почали скуповувати сусідні країни, що призвело до перебоїв із наявністю палива на станціях Оrlen по всій країні, навіть у Варшаві. Щоб не лякати людей, на заправних пістолетах наклеюють повідомлення про технічне обслуговування. А зараз деякі колонки взагалі згасли.

"За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% "державних" акцій втратила близько 500 млн доларів. Ще стільки ж втратили "приватники", які теж були змушені притримуватися цін Оrlen. Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ та податок на прибуток)", - додав Куюн.

Читайте також:

Він не виключає, що згодом до польського нафтового гіганта надійдуть позови від приватних акціонерів, які чимало втратили від "цієї передвиборчої стабільності".

Раніше ми писали, що в Україні бензин і дизпаливо будуть коштувати 60 гривень за літр, якщо ціна нафти не перевищить 95 дол. за барель.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK