Перевірка бензину А-95 на АЗС: де в Україні продають неякісне пальне

Третина заправок в Україні торгує неякісним бензином.
Перевірка бензину А-95 на АЗС: де в Україні продають неякісне пальне
Ілюстративне фото / Getty Images

У вересні в Інституті споживчих експертиз провели масштабну перевірку бензину А-95 на українських АЗС. Експерти розповіли, де не варто заправляти авто.

Читайте також:

Так, дослідники відібрали проби бензину А-95 у найбільших всеукраїнських мережах, у серйозних регіональних гравців, а також у невеликих мережах.

Експерти традиційно розділили результати на зелену, синю та червону зони. До першої потрапили мережі, результати яких відповідали нормативам Євро-5, синю - зразки без порушень, але "без запасу міцності", тобто на грані дозволених значень. І в червону - мережі, пальне на яких не відповідало нормативам профільного ДСТУ. 

Читайте також:

Зазначається, що зелена зона виявилася досить обширною. Сюди потрапили не лише загальнонаціональні мережі (SOCAR, ОККО, WOG, AMIC), але й регіональні мережі: запорізька PARALLEL та харківська ОВІС. Показники в бензинів, придбаних у вищезазначених мережах, були значно кращими від вимог ДСТУ. 

У синю зону потрапила велика група заправок як великих мереж, так і так званих лоукостерів. Бензини А-95 в "Укрнафті", АВІАС+, UPG, MARSHALL, SHELL та NEFTEK відповідали стандарту Євро-5, але з показниками, що впритул наблизилися до граничних норм.

Водночас третина всіх зразків, перевірених у лабораторії, мала значні порушення якості. У червоній зоні опинилися великі мережі "БРСМ-Нафта", АВІАС та U.GO, середня BVS та регіональні гравці 24\7, KCEM, та DNIPRO OIL GROUP. 

Читайте також:

В Інституті прогнозують збільшення обігу "тіньового" пального, оскільки дохідність фальсифікування значно виросла. Крім того, повернення податків і відповідно збільшення вартості пального в роздріб буквально штовхають споживачів до торгівців неякісним бензином. 

"Усе ж різниця в декілька гривень на літрі є серйозним аргументом для багатьох водіїв, особливо в нинішні важкі часи. Але експерти застерігають від сумнівної економії, бо вона неминуче призведе до фінансової халепи з ремонтом", - йдеться в повідомленні.

expertise.in.ua

Раніше ми писали, що в Київській області викрили групу осіб, яка незаконно виготовляла пально-мастильні матеріали для подальшого продажу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK