Біженці адаптувалися за кордоном, але хочуть повернутися в Україну: результати опитування

Фахівці констатували майже незмінно високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну.
Біженці адаптувалися за кордоном, але хочуть повернутися в Україну: результати опитування
Ілюстративне фото / Getty Images

Більшість біженців з України адаптувалися за кордоном, але бажають повернутися додому. Про це свідчать результати дослідження, проведеного компанією Gradus Research спеціально до Київського міжнародного економічного форуму 2023.

Читайте також:

Майже половина опитаних (45%) заявила, що основною причиною переїзду за кордон від початку повномасштабної війни стало питання безпеки та благополуччя сім'ї.

У топі країн, куди мігрували українці, залишаються Польща (29%), Литва (16%) та Німеччина (10%).

Майже дві третини респондентів (62%) констатують, що змогли адаптуватися (повністю або швидше) до життя в країні перебування. Серед труднощів адаптації найчастіше називають місцеву мову (40%), фінансові труднощі (28%) та пошук житла (24%).

Читайте також:

"При цьому можемо констатувати високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну. Наразі частка таких серед опитаних становить 63%, тоді як рік тому була на рівні 67%", - повідомляють соціологи.

gradus.app

Зазначається, що серед охочих повернутися більше третини планують це зробити до кінця 2024 року (39%), 36% респондентів важко визначитися.

Читайте також:

Водночас 70% опитаних українців, які від початку війни переїхали жити за кордон, наразі мають роботу. 54% працюють у країні перебування, ще 12% працевлаштовані в українських компаніях і працюють віддалено, а 4% працюють дистанційно на іноземну компанію. Ключовою причиною безробіття серед опитаних українських мігрантів найчастіше є незнання місцевої мови (43%).

Раніше ми писали, скільки біженців думають повернутися в Україну.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK