Термінали не приймають деякі купюри: у НБУ розповіли, що робити

Буває, що через термінал не проходить банкнота, яка вперше потрапляє в обіг одразу після емісії.
Термінали не приймають деякі купюри: у НБУ розповіли, що робити
Ілюстративне фото / bank.gov.ua

Часто українці стикаються з тим, що термінали не приймають окремі купюри. Проблеми можуть бути й із тільки випущеними банкнотами. Що робити в такій ситуації, розповів в інтерв'ю The Page начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков.

Читайте також:

Він повідомив, що можливі випадки, коли термінали не приймають абсолютно нові, гладенькі купюри без будь-яких недоліків.

"Також можуть бути проблеми з грошима, які випадково випрали. Бо термінал, на відміну від людини, побачить люмінесценцію паперу. Справжня банкнота може мати також інші забруднення, надриви тощо, з якими термінал її не приймає. Такі банкноти можна принести в банк, і касир має обміняти їх без проведення дослідження експертами НБУ", - зазначив Строчков.

Читайте також:

За його словами, є певні критерії, за якими банкноти в обов'язковому порядку вилучаються на дослідження, і ці випадки до них не відноситься.

"Ми зобов'язали наші уповноважені банки приймати в населення значно пошкоджені банкноти гривні. Відповідно до наших нормативних документів вони мають їх передавати на дослідження до Національного банку. Для відшкодування важливо, щоб збереглося не менше 55% купюри", - пояснив експерт.

Читайте також:

Крім уповноважених банків, громадяни можуть звертатися зі значно пошкодженими банкнотами гривні до підрозділів НБУ в обласних центрах (Київ, Львів, Одеса, Хмельницький, Харків, Дніпро).

Раніше ми писали, що ПриватБанк запустив послугу з прийому на інкасо зношених іноземних банкнот. Поки що сервіс працює тільки в Дніпрі.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK