До яких металів придивитися інвестору наступного року?
Реклама

До яких металів придивитися інвестору наступного року?
Фото рекламодавця

Інвестиції в метали – це чудовий спосіб диверсифікувати портфель фінансових активів, а також уберегтися від інфляційних ризиків. У цьому матеріалі аналітики Cauvo Capital підготували прогноз на 2024 щодо найпопулярніших активів даного сектора. Ознайомтеся з ним, щоб знати, куди варто вкладатися найближчим часом.

Золото

У 2023-му, коли багато країн охопила інфляція, золото стало так званою «тихою гаванню» для інвесторів. Попит на нього підвищився і з боку урядів, які накопичували активи для критичних ситуацій. Це все сприяло зростанню ціни на дорогоцінний метал, яка в жовтні дійшла до піка – $1983 за тройську унцію. Але попри ситуацію на Близькому Сході, ринок швидко відновився.

Фото рекламодавця
Фото рекламодавця

За прогнозом компанії cauvocapital.com, ціна на золото може досягти нового рекорду наступного року, якщо економічна ситуація у світі погіршиться. Там вважають, що воно коштуватиме до третього кварталу наступного року близько $2090 за унцію. Деякі експерти також дають оцінку в $2400. Зростанню ціни активу можуть сприяти такі чинники: зниження відсоткової ставки США, накопичення його центральними банками, висока інфляція, попит на ETF і дедоларизація (зниження ролі долара).

Срібло

Аналітики говорять про бичачий тренд, що насувається на даний дорогоцінний метал. На це вплине як максимальна динаміка прибутковості американської валюти, дорожчання золота, так і інші випереджальні індикатори. Якщо 10-річні облігації зі срібла зможуть підтвердити прибутковість, актив досягне $28 за унцію. Після прориву ціна швидко рухатиметься до $32-36 у першому півріччі 2024-го. В подальшій перспективі срібло може значно вирости. Експерти повідомляють, що на графіку цін за останні 50 років видно величезну чашку з ручкою. Таким чином можна говорити про активний бичачий тренд. Графік зможе «вибухнути» приблизно через два роки, на що вказує проведений спеціалістами Cauvo Capital огляд.

Фото рекламодавця
Фото рекламодавця

Платина та паладій

Аналітики вважають, що промислові метали, такі як паладій та платина, подешевшають наступного року. Це пов’язано з падінням автомобільного виробництва, де активно застосовуються дані матеріали. На відміну від золота вони не знаходять підтримки й у Центробанках різних країн. Середня оцінка вартості паладію у 2024 році становитиме $1250 за унцію. За цей рік вона впала майже на 40%. Платина буде на рівні $1023, респонденти знизили свої очікування порівняно з прогнозом на рівні $1100, зробленим у серпні. За 2023 метал подешевшав на 14%. На це вплинуло весняне ралі, коли виникли перебої на виробництвах у Південній Африці. Відновлення цін варто очікувати, коли ФРС та ЄЦБ пом'якшать свою монетарну політику, вказують на Cauvo Capital відгуки фахівців.

Мідь

Учасники форуму LME Week називають мідь «кращим вибором» серед кольорових активів, які торгуються на Лондонській біржі металів. Економісти вважають, що у цій категорії вона матиме найбільший потенціал. Ціни на метал почнуть відновлюватися через попит, що зростає, в результаті енергетичного переходу промисловості. Згідно з консенсус-прогнозом, ціна готівкового контракту на LME у 2024 році складе $8625 за метричну тонну, зараз актив торгується в проміжку $8360-8480. При цьому надлишок міді може становити 302,5 тис. тонн.

Чи радить Cauvo Capital звертати увагу на алюміній?На цей метал наступного року аналітики не роблять високих ставок. Через збільшення виробництва у Китаї очікується його профіцит. Крім того, у Європі відновили роботу плавильні заводи, що також вплине на співвідношення попиту та пропозиції. Алюміній торгуватиметься на рівні $2350 за тонну, що свідчить про зростання ціни на 5%. Постачання варто очікувати на рівні 6,9 млн тонн.

Фото рекламодавця
Фото рекламодавця

Ситуація з іншими металами

Цинк після стрімкого падіння на 18% може трохи відновитися. На Лондонській біржі металів ціна активу становитиме $2506 за тонну, що на 4% вище за поточний рівень. Профіцит на світовому ринку – 238 тисяч тонн.

Збільшиться також надлишок нікелю, зауважують в Cauvo Capital аналітики. Актив зіштовхнувся зі значним зниженням ціни, на 38%. Виробники металу інформують про складну ситуацію. Наприклад, Bindura Nickel Corporation прозвітувала про найслабші результати за десятиліття. Через ризики, що зберігаються, ціна на нікель складе $18-20 000 за тону. При цьому у п'ятирічній перспективі його вартість малоймовірно зросте більш ніж на $1000.

Виробництво свинцю стрімко збільшиться в Австралії, Індії та Китаї – на 2,7%, прогнозують експерти. Одночасно збільшиться й попит на цей метал. Профіцит становитиме 367 тис. тонн. Очікується, що у 2024 році ціна однієї метричної тонни свинцю знизиться та становитиме $2000.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK