Розсилка українцям повісток через "Дію": ворог поширює черговий фейк

Новина про розсилку українцям повісток від ТЦК та СП через "Дію" є черговою брехнею.
Розсилка українцям повісток через "Дію": ворог поширює черговий фейк
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Російські пропагандисти запустили черговий фейк про мобілізацію в Україні. Вони поширюють інформацію про те, що українцям нібито почали надсилати повістки від ТЦК та СП через застосунок "Дія". У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (SPRAVDI) назвали це фейком. 

Читайте також:

Автори цього фейку посилаються на нібито відеофрагмент із такою повісткою.

Як розповіли експерти, у "Дії" відсутня функція будь-яких послуг або сповіщень щодо військового обліку. До того ж міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вже наголошував, що повістки через цей сервіс надсилатися не будуть.

Читайте також:

"Найімовірніше, що "повістка" у відео - намальована картинка, яку вивели на екран мобільного телефону під виглядом повістки. Помітно, що "герой" відео не торкається екрану пальцями, аби фейкова повістка залишалася на весь екран", - пояснили в Центрі.

До того ж праворуч і ліворуч від фейкової повістки помітно краї інших документів. Це означає, що "повістка" має бути в розділі "Документи", а не в розділі "Повідомлення". У "сповіщенні від ТЦК" вказано ім'я та по-батькові отримувача, але не вказано його прізвище.

t.me/spravdi

Нагадаємо, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, військовозобов'язаним українцям не будуть видавати повістки через застосунок "Дія".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK