Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки: подробиці

Данія надаватиме підтримку Україні протягом десяти років.
Україна та Данія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки: подробиці
Метте Фредеріксен та Володимир Зеленський / president.gov.ua

23 лютого у Львові президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Данією та Україною. Про це повідомили на сайті Офісу президента.

Читайте також:

Документ закріплює основні компоненти безпекових зобов'язань, наданих Україні Данією, зокрема стосовно довгострокової військової та фінансової допомоги, і визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та в галузі реформ.

Згідно з угодою у 2024 році надана Данією військова підтримка становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Данський Фонд на підтримку України на загальну суму 8,5 млрд євро покриває підтримку у 2023-2028 роках та слугує комплексною основою для довгострокової військової допомоги й допомоги в цивільній сфері.

Читайте також:

Серед іншого, Данія підтримуватиме зусилля з забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.

Партнери співпрацюватимуть, щоб Україна могла протидіяти російській кіберагресії, кібершпигунству та гібридній війні.

Крім того, угода підтверджує підтримку з боку Данії майбутнього членства України в ЄС і НАТО, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності її Сил оборони й безпеки з Альянсом. 

Читайте також:

Зазнається, що документ чинний протягом 10 років із дати підписання та передбачає можливість продовження строку дії за спільним рішенням сторін.

Раніше ми писали, що Данія оголосила про надання 15-го пакету військової допомоги Україні на суму 1,7 млрд данських крон (близько 247 млн доларів США) з початку широкомасштабного вторгнення.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK