Як удари Ірану по Ізраїлю можуть вплинути на надання допомоги Україні?

Огляд західних ЗМІ.
Як удари Ірану по Ізраїлю можуть вплинути на надання допомоги Україні?
Max Kukurudziak / unsplash.com

Іран здійснив комбіновану атаку з використанням ракет та безпілотників по території Ізраїлю. Унаслідок чого законодавці США почали публікувати  заяви про необхідність допомоги Ізраїлю. Лідер більшості в Палаті представників – Стів Скаліз, вже заявив, що на цьому тижні будуть внесені зміни в розклад роботи Конгресу і має бути прийнято допомогу. Майк Джонсон доволі довго обіцяє власний пакет допомоги, який буде відрізнятись від сенатського, проте постає питання чи вплине обстріл Іраном Ізраїлю на подальші дії. Пропонуємо оглянути статті західних ЗМІ на цю тему.  

У виданні Bloomberg журналісти  написали про заяву спікера Джонсона, що цього тижня Палата представників проголосує за надання допомоги Ізраїлю після нападу Ірану, і зазначив, що кошти для України можуть бути частиною цього пакету.

«Республіканці в Палаті представників і Республіканська партія розуміють необхідність підтримки Ізраїлю», - сказав Джонсон в ефірі на телеканалі Fox News. «Деталі цього пакету зараз узгоджуються». Палата представників не змогла ухвалити окремий пакет допомоги Ізраїлю в лютому, коли більшість демократів і частина республіканців проголосували проти. Демократи виступали проти фінансування лише Ізраїлю, побоюючись, що це може дозволити республіканцям призупинити допомогу Україні.

Далі автори нагадали, що спікер працює над альтернативою сенатському пакету на 95 мільярдів доларів, і що він очікував провести голосування щодо власної версії пакету цього тижня, а напад Ірану дає йому додатковий стимул. Сам Джонсон також казав, що колишній президент Дональд Трамп підтримує надання Україні кредитів замість грантів та використання російських активів для оплати нової допомоги. За його словами, ці елементи можуть бути частиною пакету допомоги.

В агентстві The Associated Press написали про заяву Джонсона в контексті тиску на спікера від однопартійців і його роботи над пакетом допомоги протягом двох місяців. Тепер же безпрецедентна атака Ірану на Ізраїль в неділю вранці ще більше посилила тиск на Джонсона, але також дала йому можливість підкреслити терміновість схвалення фінансування.

Із цього приводу було процитовано республіканця Майка Тернера з Огайо, голову Комітету Палати представників з питань розвідки, який заявив в ефірі на телеканалі NBC, що Джонсон «чітко дав зрозуміти», що він бачить шлях до фінансування Ізраїлю, України і союзників в Азії, який має бути винесений на розгляд Палати представників цього тижня.

Також було зазначено, що Джонсон висловив підтримку пакету допомоги у формі кредиту та конфіскації російських активів. Джонсон наполягав і на тому, щоб адміністрація Байдена скасувала паузу у видачі дозволів на експорт скрапленого природного газу, і вимагав змін у політиці на кордоні США з Мексикою. Проте автори визнають, що наразі єдиним пакетом, що має широку двопартійну підтримку в Конгресі, є ухвалений Сенатом законопроект, який включає приблизно 60 мільярдів доларів для України та 14 мільярдів доларів для Ізраїлю.

Тим не менш, Трамп зі своєю програмою «Америка понад усе» надихнув багатьох республіканців на більш ізоляціоністську позицію. Підтримка України неухильно зменшується протягом майже двох років з початку війни, і справа, яка колись користувалася широкою підтримкою, стала однією з найскладніших проблем для Джонсона. Журналісти, зазначають, що високопоставлені законодавці від Республіканської партії, які підтримують допомогу Україні, тим часом дедалі більше розчаровуються багатомісячним очікуванням винесення цього питання на розгляд у Палаті представників Конгресу. В українських військ закінчуються боєприпаси, а росія стає дедалі сміливішою, сподіваючись закріпитися у весняно-літньому наступі.

У виданні Politico поставили питання чи буде лідер Республіканської партії діяти у питанні допомоги Україні в поєднанні з допомогою Ізраїлю, оскільки українські лідери попереджають, що у них закінчуються ресурси для боротьби з російською військовою агресією, а спікер стикається з погрозами зміщення з посади з боку деяких своїх однопартійців. Адже відповідаючи на запитання про Україну, Джонсон не сказав коли це питання буде розглядатися і чи буде воно пов'язане з фінансуванням Ізраїлю. Але він згадав свій нещодавній візит із Дональдом Трампом на його курорт Мар-А-Лаго у Флориді, вказавши на кілька ідей, які він раніше озвучував, в тому числі про надання Україні додаткових грошей у вигляді позики.

Також, на відміну від допомоги Ізраїлю і Тайваню, Джонсон стикається з погрозами своєму спікерському кріслу з боку своїх однопартійців, якщо він просунеться з питанням допомоги Україні. Конгресвумен Марджорі Тейлор Грін ще не винесла на голосування резолюцію щодо звільнення спікера, але вона та інші республіканці в приватних розмовах стверджують, що це може змінитися, оскільки його правий фланг чекає на те, як Джонсон впорається з питанням України. Проте кілька провідних республіканців, в тому числі три лідери профільних комітетів, після нападів стверджують, що Джонсон повинен провести голосування щодо надання допомоги як Ізраїлю та Україні, так і Тайваню та іншим партнерам у Тихоокеанському регіоні. Голова Комітету у  закордонних справах Палати представників Майкл Маккол зобов’язався винести міжнародну допомогу на обговорення вже цього тижня.

Демократи, тим часом, наполягають на тому, щоб Джонсон просто дав можливість проголосувати за пакет зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив два місяці тому. Верхня палата схвалила це із широкою двопартійною підтримкою, і законопроект про фінансування потрапить безпосередньо на стіл Байдена, якщо його ухвалить Палата представників.

 «Єдиний пакет, який ми повинні прийняти, єдиний пакет, який я підтримаю, - це пакет, який був прийнятий двопартійно в Сенаті», - сказав  в ефірі програми «Вихідні» на телеканалі MSNBC конгресмен Грегорі Мікс. «Ми можемо ухвалити його завтра ввечері (в понеділок - ред.), коли повернемося. Він може бути на столі президента вже у вівторок вранці», - додав він.

У газеті The Hill пишуть, що республіканці в Палаті представників стикаються зі зростаючим тиском щодо ухваленого Сенатом законопроекту про зовнішню допомогу після ударів іранських безпілотників по Ізраїлю, завданих цими вихідними. Лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл та лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, а також коаліція в Палаті представників закликають спікера Майка Джонсона провести голосування за прийнятий Сенатом додатковий закон про національну безпеку, вказуючи на його терміновість після іранської атаки.

Автори пишуть, що останніми тижнями на Джонсона чинився тиск із вимогою винести ухвалений Сенатом законопроект на голосування в Палаті представників. Багато законодавців висловили нагальну потребу в наданні допомоги Україні, яка потерпає від війни, оскільки запит Байдена на додаткове фінансування вже кілька місяців не може бути розглянутий у Палаті представників.

Хоча Джонсон обіцяв винести на голосування власну версію пакету міжнародної допомоги, багато спостерігачів висловили занепокоєння тим, що Палата представників може винести на голосування окрему версію законопроекту. Якщо Палата представників не ухвалить законопроект Сенату в його нинішньому вигляді, перспектива потрапляння закону на стіл президента ще більше відтермінується, оскільки законопроект повинен буде повернутися до Сенату на голосування. Саме тому у зв'язку з іранською атакою на вихідних законодавці вказали на законопроект Сенату як на найкраще рішення для швидкого надання допомоги.

Віктор Ковальчук, експерт з міжнародних питань дослідницької компанії "Соціополіс", для dengi.ua



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK