В Україні з'явилися нові монети: що про них відомо

Національний банк присвятив пам'ятні монети кримськотатарському орнаменту орьнек.
В Україні з'явилися нові монети: що про них відомо
Ілюстративне фото / depositphotos.com

23 травня 2024 року Національний банк України ввів у обіг пам'ятні монети "Орьнек. Кримськотатарський орнамент". Вони продовжують серію "Українська спадщина". Про це повідомила пресслужба НБУ.

Читайте також:

Нові пам'ятні монети присвячені традиційному орнаменту кримських татар, одного з корінних народів України. У 2021 році орьнек був офіційно включений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Пам'ятні монети номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла тиражем до 7500 штук, номіналом 5 гривень - з нейзильберу тиражем до 75 000 штук (у сувенірному пакованні).

Як виглядають монети

Читайте також:

На аверсі монет у центрі композиції зображено постать кримськотатарської вишивальниці наґишчи (nağışçı), яка схилилася над вишивальним верстатом кергеф (kergef). 

На реверсі на дзеркальному тлі рельєфно відтворено орнамент, який уособлює сімейні цінності. У центрі орнаменту розташовані взаємопов'язані елементи, які відображають глибокий символізм родинних зв'язків. 

t.me/nbu_ua

t.me/nbu_ua

Читайте також:

Зазначається, що монети поступово реалізовуватимуться в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку та банками-дистриб'юторами.

Раніше ми писали, що НБУ переглянув умови продажу монет через інтернет-магазин.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK