Курс валют: чому зростає долар, і чого очікувати далі

Фінансисти стверджують, що нижче за 40 гривень він уже навряд чи опуститься.
Курс валют: чому зростає долар, і чого очікувати далі
engin akyurt / unsplash.com

Наприкінці травня долар побив рекорди зростання та подорожчав з початку 2024 року на 2,3 грн. чи 6%. Зростання курсу аналітики пов'язують із підвищеним попитом на іноземну валюту, і прогнозують, що він навряд чи опуститься нижче за 40 гривень.

Про це пише "Економічна правда" у своєму авторському матеріалі.

За даними НБУ, чистий попит (перевищення попиту над пропозицією) на валюту за безготівковими операціями банківських клієнтів зріс на 41%. На думку фінансистів, факторами, які створюють додатковий попит на валюту, є.

Валютна лібералізація

Зокрема, у травні Нацбанк дозволив бізнесу погасити відсотки за зовнішніми кредитами, зняв обмеження на імпорт послуг (лізинг, оренда) та дозволив виводити дивіденди від нових інвестицій. Подібні послаблення могли створити додатковий попит на валюту на ринку. У Нацбанку оцінювали, що заходи щодо валютної лібералізації у 2024 році "коштуватимуть" міжнародним резервам близько 5,5 млрд дол.

Читайте також:

Сезонний попит

Так, урожай 2023 року, який продавали аграрії, закінчується, і обсяги експорту агропродукції скорочуються, через що зменшується надходження валюти в економіку. Крім того, на думку експертів, деякі експортери затримували повернення валютного виторгу в країну в очікуванні кращого курсу продажу валюти.

Ситуація в енергосистемі

Зазначається, що через знищення російськими обстрілами 9,2 ГВт потужностей Україні необхідно нарощувати обсяги імпорту електроенергії. За даними НБУ, у січні-квітні на імпорт електрики з країн ЄС Україна витратила 75 млн дол. А сальдо зовнішніх операцій від торгівлі електроенергією становило менше ніж 1% чистого попиту на валютному ринку у квітні та менше 2% – за попередніми оцінками у травні. Крім того, на курс впливає імпорт енерготоварів (павербанків, генераторів тощо), що зріс у 9 разів.

Психологічний фактор

Крім впливу новин з фронту та енергосектора, сама девальвація гривні могла спричинити підвищення попиту на валюту на тлі звуження пропозиції.

Що далі?

На думку експертів, подальша девальвація гривні виглядає майже невідворотною. Водночас вона відбуватиметься поступово, адже Нацбанк прагнутиме зберегти привабливість інструментів у гривні – депозитів та ОВДП.

Видання зазначає, що опитані ним аналітики очікують, що влітку курс становитиме 40-41 грн за дол .

«За нашими оцінками Нацбанк бачить середній річний курс долара в межах 40,2-40,5 гривні (попередній прогноз – 39 гривень). Тому він спокійно даватиме своєму прогнозу здійснитися з ймовірною девальвацією гривні до 42 за долар до кінця 2024 року» , – вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Раніше ми писали про те, що на 1 червня 2024 року міжнародні резерви України знизилися на 7,9% і становили 39 033,8 млн дол. США. А чистий продаж валюти НБУ у травні склав 3 075,9 млн дол. США, збільшившись проти квітня.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK