В Україні випустили 5 та 10 грн із новим дизайном: як виглядають

Нова пам'ятна монета Національного банку присвячена донорству крові.
В Україні випустили 5 та 10 грн із новим дизайном: як виглядають
Нова пам'ятна монета НБУ / bank.gov.ua

Національний банк України випустив нові пам'ятні монети "Крапля життя". Вони присвячені донорам крові. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

Пам'ятні монети "Крапля життя" введені в обіг 14 червня 2024 року. Монета з нейзильберу має номінал 5 гривень, зі срібла - 10 гривень.

Тираж - до 75 тис. та 5 тис. штук відповідно.

Як виглядають монети

Читайте також:

На аверсі в центрі зображено об'ємну краплю крові, яку оточують схематичні фігури людей, з'єднаних рукостисканнями. Цей образ є свідченням благородної спільної мети - рятувати життя. Від кожної фігури до центру кола рухаються стилізовані краплі крові, які символізують особистий внесок у донорство кожного небайдужого. 

На реверсі на дзеркальному тлі праворуч розташований напис "ЖИТТЯ", який стилізовано під систему для переливання крові з голкою. Цей елемент символізує процес забезпечення кров'ю судин, що зображені внизу ліворуч. Фактура матового тла, на якому розміщені всі ці елементи, символізує велику потребу в донорстві під час війни.

Нова пам'ятна монета НБУ
Нова пам'ятна монета НБУ / bank.gov.ua

Про реалізацію нових монет

Читайте також:

В інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку реалізація пам'ятних монет із нейзильберу розпочнеться з 17 червня 2024 року. Продаж банками-дистриб'юторами здійснюватиметься поступово після отримання пам'ятних монет у НБУ. 

Раніше ми писали, що 29 травня 2024 року Національний банк України презентував нову обігову пам'ятну монету "Державна спеціальна служба транспорту". Вона має номінал 10 грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK