Україна та Польща уклали безпекову угоду: передбачає можливість перехоплення ракет та дронів

Документ, підписаний між Україною та Польщею, передбачає можливість перехоплення російських ракет та дронів.
Україна та Польща уклали безпекову угоду: передбачає можливість перехоплення ракет та дронів
Володимир Зеленський та Дональд Туск / president.gov.ua

У Варшаві президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Республікою Польща. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Читайте також:

Загалом від початку повномасштабного російського вторгнення Польща надала Україні 44 військові пакети різних видів озброєння та боєприпасів на понад 4 млрд євро. Цього року Польща надасть ще декілька пакетів військової допомоги й відповідно до угоди зобов'язується продовжувати підтримувати Україну протягом 10 років дії документа.

Зазначається, що Польща розгляне можливість передачі Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 (щонайменше 14 винищувачів). 

Читайте також:

"Документ уперше з-поміж уже підписаних двосторонніх безпекових угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі нашої країни, випущених у напрямку Польщі", - йдеться в повідомленні.

Також уперше в безпековій угоді йдеться про створення "українського легіону" - підготовку особового складу Сил безпеки й оборони України на території Польщі, приєднатися до якого зможуть громадяни України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах. 

Читайте також:

Угода містить потужний блок щодо співробітництва в оборонній промисловості, зокрема розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення додаткових можливостей спільного оборонного виробництва. 

Документ має на меті посилення співпраці в невійськовій сфері, зокрема в розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури. Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення й відбудови, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.

Читайте також:

Політичне співробітництво містить питання євроінтеграції, реалізації Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення агресора до відповідальності. 

Крім того, Польща чітко підтверджує свою підтримку членства України в ЄС і НАТО. 

Раніше ми писали, що 27 червня в Брюсселі президент України Володимир Зеленський, президент Європейської ради Шарль Мішель та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов'язання між Україною та ЄС.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK