Банкноти 500 гривень старого зразка виведуть з обігу: з якою метою

З 1 серпня Національний банк розпочинає вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років.
Банкноти 500 гривень старого зразка виведуть з обігу: з якою метою
Ілюстративне фото / depositphotos.com

За десять днів, з 1 серпня 2024 року, Національний банк України почне вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років (старого зразка) з метою поступової їх заміни на банкноти сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску). Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Тож банкнот номіналом 500 гривень старого зразка в обігу поступово ставатиме менше, їх замінюватимуть сучасніші та більш захищені банкноти номіналом 500 гривень", - йдеться в повідомленні.

Проте банкноти номіналом 500 гривень старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Громадяни без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. 

bank.gov.ua

Читайте також:

Як відбуватиметься поступова заміна

З 1 серпня 2024 року Національний банк спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема: 

  • банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації.

Читайте також:

Водночас заміна банкнот номіналом 500 гривень старого зразка на сучасні, з посиленою системою захисту, не вплине на готівкові розрахунки громадян, їм не потрібно вживати додаткових заходів для обміну.

Навіщо замінювати банкноти

Головна ціль такого рішення - підвищення якості готівки в обігу, зважаючи на зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка, які вже майже 18 років перебувають в обігу, зокрема понад 8 останніх років, одночасно з банкнотами сучасного покоління.

Читайте також:

"Поступова заміна банкнот старого зразка підвищить захист і якість грошей в обігу та зробить розрахунки комфортнішими для громадян. Це не створить незручностей, водночас принесе користь і державі, і банкам, і торговельним мережам, і громадянам", - пояснили в НБУ.

Раніше ми писали, що українцям потрібно обміняти монети дрібних номіналів та банкноти гривні старого зразка, введені в обіг до 2003 року, оскільки вони вилучаються з обігу та перестали бути засобом платежу.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK