«Енергоатом» не поділив із журналістами прибуток

Енергокомпанія спростовує вигоду від підвищення тарифів на світло - видання та експерти категорично не згодні і провели фактчек.
«Енергоатом» не поділив із журналістами прибуток
ілюстративне фото / energoatom.com.ua

Між «Енергоатомом» та журналістами видання Forbes Ukraine виник конфлікт. Після того, як видання опублікувало новину з ексклюзивним коментарем віце-президента Якоба Хартмута, про те, що енергокомпанія планує вперше з моменту повномасштабного вторгнення завершити рік із прибутком, у прес-службі компанії назвали це повідомлення фейком.

Про це пише Forbes Україна.

Журналісти у відповідь на звинувачення «Енергоатому» провели власний фактчек (перевірку фактів – ред.), в результаті якого з'ясував, що справді найбільше від підвищення тарифу на електроенергію для населення до 4,32 грн за кВт·год. виграє "Енергоатом".

Читайте також:

Зокрема журналісти звернулися до держслужбовців, які спеціалізуються на електроенергетиці та володіють цифрами щодо діяльності «Енергоатому», які погодилися на умовах анонімності надати розрахунки.

Так, за їхніми підрахунками:

  • Вартість 1 кВтг електрики для населення включає 0,53 грн тарифу на передачу (Укренерго), 1,75 грн тарифу на розподіл (обленерго), 0,14 грн маржі постачальника. У сумі це 2,42 грн/кВтг, а тариф для населення до червня 2024 року склав 2,2 грн/кВтч. Тобто на кожному кіловаті, проданому населенню, «Енергоатом» втрачав 22 копійки.
  • Після підвищення тарифів до 4,32 грн/кВтч «Енергоатом» на кожному кіловаті заробляє 1,18 грн. Тобто після підвищення тарифів економіка "Енергоатому" позитивно змінилася на 1,4 грн/кВтч.
  • Населення споживає 32,4 млрд кВтг на рік. "Енергоатом" покриває 85%, або 27,54 млрд кВт·год. Такі обсяги забезпечують покращення економіки "Енергоатому" покращилося на 38,6 млрд грн на рік.

У свою чергу народний депутат Ярослав Железняк бачить у скандалі між журналістами та піарниками «Енергоатому» бажання держпідприємства приховати 20-25 млрд, які мали б піти до держбюджету як дивіденди, на суму яких можна було б не піднімати податки.

За словами нардепа, у керівництва Міненерго та «Енергоатому» в особі Германа Галущенка та Петра Котіна були зовсім інші плани – направити весь цей прибуток у «велике атомне будівництво», а не до бюджету. Проте Верховна Рада заблокувала відповідний закон.

«Тому поки що придумали, як же методом «креативного» аудиту та переоцінки активів при корпоратизації приховати ці доходи від підвищення тарифів. Ну поки не розблоковано закон. А тут Forbes взяв і на всю країну видав таке. Тому й реакція», – написав Железняк.

Раніше ми писали про те, що на Хмельницькій атомній електростанції ведуться підготовчі роботи з добудови енергоблоків № 3, 4 та будівництва нових енергоблоків № 5, 6 за технологією американської компанії Westinghouse.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK