В Україні з'явилися нові 5 грн із цікавим дизайном: як виглядає пам'ятна монета

Монета номіналом 5 гривень виготовлена ​​зі срібла 925 проби.
В Україні з'явилися нові 5 грн із цікавим дизайном: як виглядає пам'ятна монета
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 4 вересня 2024 року Національний банк України вводить в обіг нову пам'ятну монету "Сергій Параджанов". Вона присвячена режисерові Сергію Параджанову, від дня народження якого цього року виповнилося 100 років, повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Вона (монета - ред.) продовжує серію "Видатні особистості України" та є символом нескореності, творчої свободи та вічного пошуку істини Сергієм Параджановим, спадщина якого й досі живе в кожному кадрі, у кожній сцені", - йдеться в повідомленні.

Монета номіналом 5 гривень виготовлена ​​зі срібла 925 проби. Тираж - до 7500 штук.

Читайте також:

На аверсі на дзеркальному тлі розміщено стилізоване зображення плоду граната в розрізі, його зерен. Представлений образ - це своєрідна алюзія оголеної душі маестро, у якій величезне місце було відведено Україні, де він певний час жив та працював.

На реверсі монети представлений стилізований портрет Сергія Параджанова, а також майстерно створений колаж із фрагментів його робіт як віддзеркалення світу митця, його життєвого шляху.

facebook.com/NationalBankOfUkraine

Коли можна придбати монету

Читайте також:

Придбати пам'ятні монети "Сергій Параджанов" можна з 10 вересня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Реалізація банками-дистриб'юторами здійснюватиметься поступово в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Раніше ми писали, що срібна пам'ятна монета "Сміливість бути. UA" здобула перемогу в номінації "Найкраща монета про сучасну подію" та ввійшла до 10 найкращих монет світу за підсумками престижного міжнародного монетного конкурсу "Монета року".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK