Копійки хочуть замінити на шаги: скільки грошей піде на карбування нових монет

Чи зростуть витрати Нацбанку на випуск нових монет.
Копійки хочуть замінити на шаги: скільки грошей піде на карбування нових монет
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Щороку Національний банк України планує випуск нових банкнот та монет на заміну зношених. У разі перейменування копійок на шаги витрати НБУ та собівартість монет залишаться без змін. Про це повідомив директор Департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода в інтерв'ю The Page.

Читайте також:

За його словами, реалізація ініціативи не потребуватиме жодних додаткових видатків із державного бюджету України чи з боку НБУ. 

"На 2025 рік заплановане карбування 20 млн монет. Наразі номіналом 50 копійок. Питання лише в тому, чи карбувати у 2025 знову радянські "копійки" чи українські "шаги"! Але якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів", - розповів урядовець.

Читайте також:

Він зазначив, що кошти на це заплановані в кошторисі операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору (БМД НБУ) на 2025 рік. Вони будуть витрачені на карбування цих 20 млн монет, бо існує реальна потреба їх замінити.

"Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо в дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис "копійка" зміниться на "шаг", це зроблять штатні фахівці БМД НБУ", - сказав Прохода.

Також не потрібно замінювати обладнання для виготовлення монет. У НБУ планують зберегти ті самі заготовки для виготовлення монет, вони матимуть таку ж масу, колір та інші характеристики.

Читайте також:

"Отже, собівартість виготовлення монет залишиться без змін. Не буде і додаткових витрат на виведення з обігу копійок. Тому що в разі ухвалення потрібних законодавчих змін монети з назвою "копійка" не вилучатимуться з обігу. Монети "шаг" та "копійка" перебуватимуть в обігу одночасно", - пояснив Прохода.

Він додав, що громадянам не потрібно буде спеціально збирати, здавати, обмінювати одні монети на інші.

Раніше ми писали, що для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України Національний банк ініціює зміну назви розмінних монет із "копійка" на "шаг".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK