«Енергоатом» витрачає сотні мільйонів на неактуальні речі, а корупційні ризики заважають інвестиціям – ЗМІ

За останні 4 місяці компанія провела тендери на підготовчі роботи з будівництва блоків ХАЕС на загальну суму понад 450 млн грн. Водночас, іноземні медіа ставлять під сумнів чесність її керівництва.
«Енергоатом» витрачає сотні мільйонів на неактуальні речі, а корупційні ризики заважають інвестиціям – ЗМІ
Колаж dengi.ua / dengi.ua

Журналісти проаналізували закупівлі різних підрозділів "Енергоатому" за останні кілька місяців, спрямованих на підготовку до будівництва атомних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Як зазначає у своєму матеріалі видання «Наші гроші», це проект із великими корупційними ризиками, які вже побачили і представники громадськості, та Антикорупційний комітет Верховної Ради. При цьому «Енергоатом» планує розпочати добудову блоків №3 та №4 вартістю у десятки мільярдів гривень, яке завершиться у найкращому разі через багато років. Проте мільярди почнуть освоювати прямо зараз, а гроші витрачатимуться на неактуальні сьогодні речі.

Читайте також:

Як з'ясували журналісти, за останні чотири місяці у «Прозорро» оприлюднено тендери «Енерготому», пов'язані з будівництвом на ХАЕС, на загальну суму понад 450 млн грн. І це ще не будівництво, а лише підготовка до нього. Так, для влаштування будівельного містечка придбали конструкції на 100 мільйонів: 60 споруд різного призначення на 42,78 млн грн, 40 житлових будиночків з меблями та побутовою технікою на 57,63 млн грн.

Крім того, видання проаналізувало ринок подібних конструкцій та з'ясувало, що ціна модульного будинку з оздобленням та комунікаціями коливається від 26 до 27 тисяч доларів, тобто від 1 до 1,1 млн грн. Це майже в півтора рази дешевше за тендерну ціну ХАЕС. У її весняному контракті будиночки були по 1,5 млн грн, у вересневому – по 1,4 млн грн. На думку журналістів, можливо, частково ця різниця пояснюється тим недешевим меблюванням, про яке зазначено в договорах. Однак підрахунки вартості меблів свідчать, що вони могли коштувати лише 200 тисяч гривень для кожного будинку.

Також повідомляється, що окрім 100 мільйонів на будиночки та вагончики, ХАЕС у травні замовила розробку проекту будівництва нового багатоквартирного будинку на 9 поверхів за 1,92 млн. Активно для потреб філії закуповують і будівельну техніку, а також обладнання – автонавантажувачі, гідропідйомники, автомобільний кран, екскаватори, підйомники тощо. Загальна вартість цих угод уже становила 143 мільйони. Ще понад 28 мільйонів витратили на спецодяг.

«Про хід реалізації проекту регулярно інформує XAECTV. Об'єкт часто відвідує керівник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, котрий під час огляду будівництва технічної естакади зазначив, що будівельна готовність енергоблоку №3 становить 75-80%. Однак Котін не сказав, що будівництво цього блоку почалося 1985 року і зупинилося з розпадом СРСР. З цього моменту цей блок стояв затоплений ґрунтовими водами, а інші конструкції були відкриті для дощу та снігу. Отже, їхня придатність для подальшого будівництва перебуває взагалі під великим питанням», – резюмує видання.

Читайте також:

Водночас, корупційні ризики в будівництві блоків ХАЕС побачили і західні ЗМІ. Так, видання Financial Times пише, що малоймовірно, що «Енергоатом», який був втягнутий у корупційні скандали, зможе залучити мільярди доларів, необхідних для будівництва 4 енергоблоків, анонсованих міністром енергетики Германом Галущенком ще у січні.

«План Галущенка із закупівлі старих російських технологій у Болгарії за 600 мільйонів доларів було зупинено після протестів депутатів цього літа. Єдина українська енергетична компанія, яка спромоглася залучити значне міжнародне фінансування, – це державний оператор "Укренерго". Але після суперечливого звільнення її керівника Володимира Кудрицького 3 вересня подальші інвестиції опинилися під сумнівом», – зазначає британське видання.

Раніше ми писали про те, що «Енергоатом» уклав угоду вартістю 509 млн грн. на проектування та будівництво захисної споруди на Рівненській АЕС лише після заяв президента Володимира Зеленського в ООН, що енергообладнання біля українських АЕС незахищене і ось-ось стане мішенню для російських ракет.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK