Штрафи для корупціонерів можуть суттєво знизитися, але є умови

Порівняно з попереднім законопроектом у разі тяжкого злочину стягнення хочуть знизити у 22 рази.
Штрафи для корупціонерів можуть суттєво знизитися, але є умови
Bermix Studio / unsplash.com

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №12039, який вносить зміни до правового регулювання кримінального процесу та Кримінального кодексу, зокрема щодо угод зі слідством та притягнення до відповідальності за корупційні злочини за допомогою великих штрафів.

Про це пише "Дзеркало тижня".

Читайте також:

Видання зазначає, що законопроект пропонує нові механізми укладання угод зі слідством у кримінальних справах, включаючи корупційні злочини, а саме:

  • Встановлює безальтернативний обов'язок підозрюваному чи обвинуваченому викрити іншу особу у скоєнні корупційного кримінального правопорушення.
  • Організатор злочину не має права на правочин, якщо не викриває іншого організатора, якщо такий у справі встановлено.
  • Прив'язка штрафів до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що становить лише 17 грн (мінімальний штраф у розмірі 20 тис. неоподатковуваних мінімумів становитиме лише 340 тис. грн).

Повідомляється, що найнижчу межу розміру штрафу порівняно з попереднім законопроектом у разі тяжкого злочину знизили у 22 рази (!), з 20 млн 427 тис. грн до всього лише 2 млн 40 тис. грн, а у разі особливо тяжких злочинів — з 102 млн 017 грн до 4 млн 590 тис. грн.

Також наголошується, що у багатьох європейських країнах механізми угод зі слідством є ефективними інструментами боротьби з корупцією. Так, у Франції фізичні особи, засуджені за корупційні злочини, можуть бути оштрафовані на суму до 1 млн євро і отримати ув'язнення до 10 років. У разі укладання Судової угоди громадського інтересу (CJIP) розмір штрафу може бути зменшено за умови співробітництва зі слідством. А у Великій Британії штрафи для фізичних осіб можуть досягати необмежених сум, залежно від серйозності злочину. При укладанні plea deal розмір штрафу та термін ув'язнення можуть бути зменшені за умови співпраці зі слідством.

«Ці приклади демонструють, що великі штрафи та операції зі слідством є ефективним інструментом боротьби з корупцією в Європі, але залишається важливим адекватний розмір санкцій для забезпечення справедливості. Отже, законопроект, з одного боку, містить низку положень, які потенційно можуть вплинути на ефективність боротьби з корупцією в Україні. З іншого боку, його реалізація на практиці може створити ризики для справедливості покарань, зокрема, якщо не буде переглянуто розмір штрафів та умови угод зі слідством», – пише видання.

Раніше ми писали про те, що в Україні декриміналізували дрібні крадіжки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK