Заблоковані активи та втрачена довіра: інвестори України у кризі

Заблоковані активи та втрачена довіра: інвестори України у кризі
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Вже 2 роки понад 12 тисяч інвесторів, клієнтів «Фрідом Фінанс Україна», не мають доступу до своїх коштів та цінних паперів. Ця ситуація виникла після запровадження санкцій РНБО проти компанії,  що перетворилося на довготривале затягування процесів з боку регуляторних органів. Ще більше проблема загострилася у серпні-вересні, коли клієнти брокера не змогли взяти участь у реструктуризації державного боргу України.

Коротко про основне

19 жовтня 2022 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції на п'ять років проти інвестиційної компанії «Фрідом Фінанс Україна». Причина 一 те, що ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» є частиною міжнародного Freedom Holding Corp, який до лютого 2022 року вів діяльність у Росії, а генеральний директор компанії Тімур Турлов росіянин за походженням. 

Проте на момент введення санкцій холдинг вже оголосив про вихід із російського бізнесу, а Тімур Турлов відмовився від російського громадянства та отримав паспорт Казахстану, резидентом якого був на той час уже десять років. Попри ці кроки, РНБО все ж вирішила запровадити санкції, що призвело до блокування активів інвесторів на загальну суму 3,5 мільярда гривень.

Постраждали 12 700 українців, які через брокера вклали гроші саме у державні облігації внутрішньої та зовнішньої позики, зокрема у військові облігації, випущені для акумуляції грошей до бюджету в умовах війни. Ситуація стала справжнім шоком для тих, хто довірив свої заощадження державі в найкритичніший момент її історії.

Інвестори, які підтримали країну у війні, залишилися без грошей

У структурі ринків капіталу України ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» виступало посередником між інвестором та державою, надаючи клієнтам брокерські послуги, тому інвесторські кошти й облігації належать інвесторам, а не компанії.

Ситуація, що склалася, є безпрецедентною не лише для України, але й для міжнародної практики. Санкції торкнулися не лише компанії-брокера, а й активів фізичних та юридичних осіб. Українці, які вклали свої заощадження в державні облігації під час війни, опинилися в пастці, не маючи чіткого правового механізму для розблокування своїх коштів. РНБО створила складну юридичну ситуацію, з якої держава другий рік поспіль намагається знайти вихід, але поки безуспішно.

Інвестори залишилися віч-на-віч зі своїми проблемами

Юристи наголошують, що ситуація, що склалася, має правові наслідки. Зокрема, йдеться про порушення права власності, гарантованого Конституцією України (стаття 41), та про порушення прав, пов'язаних з інвестиціями у державні облігації, визначених ЗУ «Про цінні папери та фондовий ринок» (стаття 16). Замороження активів без правових підстав і судового рішення, окрім іншого, суперечить принципу непорушності права власності, закріпленому в Цивільному кодексі.

На позитивному боці — ліцензії інвестиційної компанії не анульовані, а призупинені на час дії санкцій. Саме тому вся інформація щодо брокерських рахунків та активів клієнтів зберігається та обліковується, а що означає, що у момент вирішення ситуації інвестори зможуть повернути кошти.

У червні 2024 року НКЦПФР призначила тимчасового керівника для ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», що може бути першим кроком до розв'язання проблеми. Однак інвестори досі не отримали чіткої інформації чи дієвих рішень щодо розблокування активів. Постраждалі організували ініціативну групу, яка постійно звертається до РНБО, НКЦПФР, Національного банку України та інших владних структур за роз'ясненнями, проте у відповідь отримують лише загальні шаблонні відписки, що робота ведеться.

Втрачені можливості й кошти

Окрім правових наслідків, інвестори зазнали й прямих грошових втрат. З 3,5 мільярда гривень заморожених активів близько 800 мільйонів інвестовано у єврооблігації України. Коли Міністерство фінансів у серпні 2024 року розпочало реструктуризацію державного боргу, клієнти ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» не змогли взяти участь у голосуванні через блокування їхніх активів.

Хоча на початку жовтня, через місяць від встановлених термінів, НКЦПФР дозволила їм долучитися до процесу реструктуризації, інвестори досі не отримали чітких інструкцій щодо реалізації цього рішення.

Ситуація, що склалася навколо «Фрідом Фінанс Україна» через неузгодженість дій РНБО та НКЦПФР два роки тому, а також через їхню бездіяльність та неготовність комунікувати з інвесторами сьогодні, є показовою для всього фондового ринку України. Вона демонструє, наскільки критично важливою є прозорість та ефективність регуляторних органів. Українці, які підтримали державу у важкі часи, зараз залишаються без доступу до своїх активів — і без чіткої відповіді, коли вони зможуть їх повернути.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK