Ринок первинної нерухомості: Як зміниться український девелопмент через війну

До 2025 року девелопмент нерухомості може істотно змінитися.
Ринок первинної нерухомості: Як зміниться український девелопмент через війну
Ілюстративне фото / depositphotos.com

До 2024-2025 років покупців більше цікавитиме придбання квартир у вже збудованих об’єктах, ніж інвестування на початкових стадіях будівництва. Такий прогноз зробив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Читайте також:

"Війна стала найбільшим випробуванням на стійкість для українського бізнесу. І тому в девелоперських компаніях у найближчий час спостерігатимуться зміни в короткостроковому та довгостроковому бізнес-плануванні, розвитку тих чи інших форматів житла, використовуваних будівельних технологій та матеріалів", - зазначив він.

На думку експерта, у найближчі 2-3 роки в діяльності українських девелоперів відбудуться такі якісні зміни, зокрема:

  • залучення потужних інвесторів (співінвесторів) або ж отримання банківських кредитів на початкових стадіях реалізації проєктів - поступова відмова від залучення коштів покупців на стадії будівництва проєкту;
  • орієнтація на продажі вже після введення ЖК в експлуатацію;
  • диверсифікація ризиків: поступове розширення портфелю проєктів в різних сегментах нерухомості - від житлових комплексів нових якісних форматів до об’єктів комерційної нерухомості (логістичних комплексів, бізнес-центрів, готельних комплексів, сервісних апартаментів тощо) або ж реконцепція наявних проєктів ЖК з додаванням найбільш затребуваного нині кластеру сервісних апартаментів;
  • розвиток альтернативних форм інвестування, якими є Фонди інвестування в нерухомість (ФІНи);
  • орієнтир на створення об’єктів "під ключ": з чистовим ремонтом та меблями.

Читайте також:

Семенцов вважає, що вагомою зміною українського девелопменту стане зміцнення позицій лідерів ринку через злиття кількох компаній в холдинги та через процес поглинання потужними гравцями невеликих компаній.

Ще однією особливою зміною стане поступове збільшення частки спільних проєктів лідерів девелопменту. Переважно це стосується великих багатофункціональних проєктів нових форматів на ділянках площею від 10 га й більше, реалізація яких може тривати від 5 до 10 років та потребуватиме великої матеріально-технічної бази.

Читайте також:

Крім того, збільшиться частка нових гравців на ринку. За словами експерта, після перемоги також слід очікувати появу на ринку нових іноземних гравців: як інвестиційних фондів, так і девелоперів та будівельних компаній. Це може радикально змінити структуру українського первинного ринку нерухомості.

Раніше ми писали, що в Україні ринок купівлі-продажу житла поступово відновлюється. Однак ціна квадратного метра зросла на 8-11% за останні пів року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK