Ринок нерухомості України 2023 - чого очікувати українцям

Наступного року ситуація на первинному ринку житла залишатиметься важкою.
Ринок нерухомості України 2023 - чого очікувати українцям
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У 2023 році в Україні ситуація на первинному ринку житла залишатиметься вкрай важкою. Будівництво залежатиме від обставин війни, безпеки життя громадян, динаміки звільнення країни від загарбників та економічної ситуації. Таку думку висловив співзасновник та керуючий партнер INSPI Development Володимир Семенцов.

За його словами, зараз усе вказує на те, що в 2023 році ринок "житиме" у скрутних умовах.

Читайте також:

Водночас експерт виділив головні фактори, які можуть позитивно вплинути на первинний ринок житлової нерухомості наступного року.

  • прогнозований і контрольований рівень інфляції, що в річному вимірі не перевищить 25%;
  • зниження собівартості будівництва в середньому на 15% за рахунок конкурентної ціни будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт;
  • збільшення рівня доходів громадян у середньому на 15-20%;
  • ефективна політика країни з відновлення економіки та залучення інвестицій, спрямованих на кредитування будівельної галузі й зокрема девелоперів під 3-5%;
  • зростання рівня попиту, можливість для широких верств населення стати власниками житла за допомогою пільгових програм з іпотечного кредитування.

Семенцов вважає, що при повному збігу всіх факторів у 2023 році може відбудеться часткове поновлення попиту, але порівняно з березнем-квітнем 2022 року в межах 10-15%.

Читайте також:

"У найближчі 2-3 місяці на ринку збережеться мінімальний (точковий) попит на новобудови переважно економ- і комфорт-класу з рівнем готовності від 80% і вище. При цьому понад 90% покупців будуть зацікавлені в придбанні житла лише в кількох містах: Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Ужгороді та частково Одесі", - зазначив фахівець.

Він додав, що після перемоги у війні для повноцінного поновлення первинного ринку житла знадобиться щонайменше 3 роки.

Раніше ми писали, що в Україні в рамках державної програми іпотечного кредитування "єОселя" видано вже 111 пільгових кредитів на суму 147,3 млн грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK