Первинний ринок житла: Затримка з завершенням будівництва новобудов може становити понад 1 рік

На думку експерта, до кінця 2022 року не варто очікувати якихось позитивних зрушень на первинному ринку житла.
Первинний ринок житла: Затримка з завершенням будівництва новобудов може становити понад 1 рік
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Затримка з завершенням будівництва до 70% новобудов може становити понад 1 рік. Переважно це об’єкти, ступінь готовності яких на початок широкомасштабної війни становив від 30% до 60%. Про це повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Що стосується об’єктів, які в період із грудня по лютий перебували на початкових стадіях будівництва, то їхнє зведення призупинене на невизначений термін.

Читайте також:

За словами експерта, упродовж травня-листопада 2022 року було введено в експлуатацію близько 1/3 житлових об’єктів, ступінь готовності яких на момент вторгнення становив понад 80% (до 2-3% від загальної кількості новобудов).

Семенцов зазначив, що критично важку ситуацію на первинному ринку житла спричинила війна, а також такі обставини:

  • зниження попиту до "нуля" (через брак коштів потенційних покупців, інфляцію, ощадливість громадян, неможливість доступного іпотечного кредитування, непрогнозованість наслідків війни тощо);
  • неможливість девелоперів реалізувати власні плани (різке зростання собівартості будівництва, відсутність достатнього капіталу чи можливості залучення кредитування, руйнування вітчизняних підприємств-виробників будматеріалів та ускладнення їхньої роботи через перебої з електроенергією, порушені логістичні зв’язки поставок, брак кваліфікованої робочої сили тощо). 

Читайте також:

Фахівець вважає, що до кінця 2022 року не варто чекати якихось позитивних зрушень на первинному ринку житла. І навпаки: чим довше триватиме війна, чим більшої шкоди завдають окупанти українській економіці, тим менше шансів для девелоперів швидко оговтатися й поновити свою діяльність.

На його переконання, для відновлення первинного ринку вже після перемоги у війні буде необхідно розробити комплексну державну програму, яка б, з одного боку, сприяла відносно швидкому відновленню будівельної галузі, а з іншого, запровадила нові принципи роботи девелоперів та їхньої взаємодії з покупцем.

Раніше ми писали, що в рамках програми доступної іпотеки "єОселя" був виданий перший кредит.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK