В Україні вводиться ПДВ для девелоперів та ПДФО для інвесторів на первинному ринку житла

З 1 листопада набирають чинності норми закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.
В Україні вводиться ПДВ для девелоперів та ПДФО для інвесторів на первинному ринку житла
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 листопада 2022 року набирають чинності норми Закону №2600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Вони передбачають запровадження для девелоперів податку на додану вартість за касовим методом, а для людей-продавців на первинному ринку податок на доходи фізосіб у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі ціною продажу при першому продажу квартири.

Читайте також:

Про це повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За словами експерта, нововведення в оподаткуванні на первинному ринку не лише спричинять докорінні зміни в ціноутворенні, а й вплинуть на кількість інвесторів, що вкладають кошти в первинний ринок з метою їх збереження та примноження.

Читайте також:

"Додаткові витрати, які виникнуть у девелопера через дію цього закону, з великою вірогідністю будуть покладені на плечі покупців, що у найближчий час може суттєво скоротити кількість інвесторів та покупців на первинному ринку. З іншого боку закон №2600 - це намагання державних органів зменшити маніпуляції з податковим кредитом, який виникає у компаній-забудовників в процесі будівництва та спроба збільшити надходження в бюджет", - пояснив Семенцов.

Він вважає, що з великою ймовірністю ПДВ у розмірі 20% стане додатковим навантаженням на ціну для покупця-інвестора.

"Ціни на первинному ринку можуть зрости як мінімум на 20% без врахування зростання собівартості будівництва", - зазначив експерт.

Читайте також:

Він нагадав, що за весь цикл будівництва ціна кв. м зростає в середньому на 30-35% від початкової ціни "на котловані". Однак із запровадженням ПДВ для девелоперів стартові ціни можуть зрости в середньому на 10-15%.

"Іншими словами, девелопери відразу "підготуються" до майбутньої сплати ПДВ, збільшивши початкові ціни. Відповідно може знизитися амплітуда зростання цін від початкових стадій будівництва до моменту введення об'єкта в експлуатацію", - додав Семенцов.

Раніше ми писали, що в Україні в тестовому режимі запрацювала нова державна програма доступного кредитування "єОселя". Наразі триває робота над її технічним доопрацюванням для запуску в застосунку "Дія".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK