Кабмін вніс зміни до програми "єОселя": українці зможуть купувати не лише квартири

Учасники програми "єОселя" зможуть купувати не лише квартири, а й житлові будинки (таунхауси).
Кабмін вніс зміни до програми "єОселя": українці зможуть купувати не лише квартири
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Кабінет Міністрів вніс зміни до програми надання пільгових іпотечних кредитів "єОселя". Учасники програми зможуть купувати не лише квартири, а й житлові будинки (таунхауси). Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

"Щоб зробити умови надання пільгових іпотечних кредитів ще більш прийнятними для позичальників, Мінекономіки після консультацій з "Укрфінжитлом" та банками-партнерами розробило відповідні зміни, розширивши можливості для кредитування об'єктів нерухомості. Відтепер позичальники зможуть купувати не тільки квартири в багатоквартирних будинках, а й приватні будинки або таунхауси після введення їх в експлуатацію, але не старіших за три роки", - пояснила міністр економіки Юлія Свириденко.

При купівлі житлових будинків винятками будуть дачні та садові будинки або будинки, збудовані на ділянках, відмінних від земель житлової та громадської забудови.

Читайте також:

Також була збільшена гранична норма надання кредита за програмою "єОселя" при купівлі будинків. Нормативна площа житлового будинку, що надається для сім'ї з однієї особи (одинока особа), становитиме не більш як 62,5 кв. метра загальної площі та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім'ї. Тобто родина з трьох людей зможе отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 кв. метрів.

Крім того, було приведено до реалій ринку граничну вартість квадратного метру в тому чи іншому населеному пункті. Так, зменшено граничну вартість житла для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова. Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метру змінено з 2,5 до 2. Водночас було збільшено з 1 до 1,7 коефіцієнт для населених пунктів що мають населення менше 100 тисяч.

Читайте також:

Ще одна зміна стосується ветеранів, загиблих та отримавших інвалідність внаслідок війни, а також членів їхніх сімей. Для цих категорій буде діяти дозвіл на придбання квартири в багатоквартирному будинку, прийнятому в експлуатацію раніше ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об'єкт нерухомості розташований у Києві або в обласному центрі, та без обмежень по даті експлуатації в інших населених пунктах.

Урядова постанова також уточнює поняття "військові ризики", передбачає можливості страхування житла за ціною придбання та вводить обмеження можливості повторної участі громадян у програмі "єОселя". 

Читайте також:

Також, постанова вносить зміни щодо встановлення можливості оплати отримувачем компенсації різниці, що перевищує розмір грошової суми, зазначеної в житловому сертифікаті, за власний рахунок або за рахунок кредитних коштів. 

"Цей механізм буде застосовуватись у випадку, коли житло купуватиметься з використанням житлового сертифіката за програмою "єВідновлення", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що з 1 серпня збільшується кількість українців, які можуть отримати житло за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK