Доступне житло для українців: Кабмін розробляє нові пільгові програми

Окрім програми "Доступна іпотека", уряд розглядає можливість впровадження ще кількох інструментів, які зараз на стадії розробки.
Доступне житло для українців: Кабмін розробляє нові пільгові програми
Ілюстративне фото / Getty Images

Для забезпечення українців доступним житлом Кабінет Міністрів розробляє декілька пільгових програм. Крім вже існуючої програми "єОселя", з'являться механізми "Оренда з правом викупу" та "Соціальна оренда". Про це розповіла міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-виступу на заході "Система доступного орендного житла в Україні".

Читайте також:

Уряд зараз уже реалізує дві програми. Перша - це "єВідновлення", що передбачає виплату компенсацій українцям, у яких зруйноване або пошкоджене житло. Друга - це програма пільгової іпотеки "єОселя". За її умовами, фактично кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3 або 7%.

"Крім програми "Доступна іпотека", яку вже презентує "єОселя", ми розглядаємо можливість впровадження ще кількох інструментів, які наразі на стадії розробки. Йдеться про систему оренди з правом викупу (rent-to-own) та соціальна оренда. Для реалізації цього ми фактично вже маємо єдиного державного оператора - ПрАТ "Укрфінжитло". Держава вже профінансувала його статутний капітал на 50 млрд грн за рахунок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а також планує здійснити додаткове вливання в капітал УФЖК ще 20 млрд грн цього року", - повідомила Свириденко.

Читайте також:

За її словами, у планах уряду на 2024 рік видати 12 тисяч житлових кредитів, у 2025 році - 23 тисячі на загальну суму 56,6 млрд грн.

Перевага надаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам та таунхаусам або тим, які тільки будуються.

Як пояснила міністр, так держава сприятиме не лише вирішенню житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, сприятиме появі нових робочих місць та наповненню бюджетів різних рівнів. Це також сприятиме повоєнній відбудові України. 

Читайте також:

Унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні зруйновано щонайменше 160 тисяч будівель та споруд, приблизно 20 тисяч із них багатоповерхові.

"Станом на сьогодні в Україні близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Ще близько 2 мільйонів сімей, які безповоротно втратили домівку. Тому питання житла одне з найбільш нагальних для нас", - наголосила очільниця Мінекономіки.

Раніше ми писали, що 26 січня набудуть чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів №856, які передбачають суттєве розширення умов програми доступного іпотечного кредитування "єОселя".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK