Як підтвердити право власності на стару нерухомість: алгоритм дій

Власники мають внести дані до Державного реєстру.
Як підтвердити право власності на стару нерухомість: алгоритм дій
Peter Herrmann / unsplash.com

Власники квартир та іншої нерухомості, право на яку вони набули до 2013 року без використання нотаріальних бланків на звичайному папері та не зареєстровані у БТІ, мають внести відомості до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Про це пише DailyLviv.com.

«До 2013 року реєстрація права власності на майно проводилась у реєстрі прав власності на нерухоме майно, який зараз є архівною складовою Державного реєстру прав на нерухоме майно. Реєстрація права власності на квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення та інше нерухоме майно проводилась у Бюро технічної інвентаризації, з видачею про це документів (виписок) або проставленням відповідних штампів (позначок) у самому документі. Права видані раніше, наприклад, у 80-90 роках без використання нотаріальних бланків на звичайному папері і не зареєстровані в БТІ (тобто немає жодних штампів, позначок БТІ або Витягу з БТІ), то таке право не зареєстроване належним чином і таке майно обов'язково на сьогоднішній день потрібно зареєструвати у Державному реєстрі, тому що права власності як такого не виникло», – пише видання.

Читайте також:

Також повідомляється, що якщо документи містять одну з наступних позначок: штамп БТІ або позначку БТІ, чи є витяг з реєстру БТІ, тоді документи вважаються належним чином оформлені. Право власності зареєстроване у старому реєстрі держава визнає. Однак у разі продажу чи відчуження нерухомості вся інформація має бути перенесена (внесена) до Державного реєстру прав для синхронізації баз даних.

Для того, щоб внести дані до Державного реєстру прав на нерухоме майно необхідно:

  • підготувати потрібний список документів;
  • звернутися з пакетом документів до Центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса;
  • отримати витяг з Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно.

Зазначається, що адміністративний збір за процедуру повторної реєстрації власності не потрібно сплачувати.

Раніше ми писали про те, що в Україні розширено список територій, на яких можна отримати житло за проектом «єВідновлення».



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK