Вторинка, ціна та стан: як змінилися пріоритети та бюджети на ринку нерухомості

Опитування користувачів маркетплейсу демонструє, що українці готові платити більше за покупку та менше за оренду житла.
Вторинка, ціна та стан: як змінилися пріоритети та бюджети на ринку нерухомості
Maria Ziegler / unsplash.com

Пріоритети та бюджети українців при виборі житла для купівлі чи оренди зазнають змін. Найбільший попит мають квартири на вторинному ринку нерухомості, а середній бюджет, який готові виділити на купівлю житла зріс на 5 тис. доларів.

Про це пише NV.ua із посиланням на дані опитування DIM.RIA.

Покупка

Серед опитаних користувачів маркетплейсу купити власне житло планує майже третина. Дві найпоширеніші цілі – змінити орендоване житло на власне (36%) та змінити місце проживання (33%). Найбільшим попитом користуються квартири на вторинному ринку, після них найчастіше розглядають новобудови, а третє і четверте місце займають приватні будинки на вторинному ринку і щойно збудовані будинки відповідно. Смартквартири у 2024 році обирають найменше.

Також, згідно з даними опитування, цього року середній бюджет, який українці готові виділяти на купівлю власного житла, зріс майже на $5 тис. порівняно з аналогічними даними минулого року. Зараз найбільшою є частка тих, хто планує витратити від $30 до $50 тис., також протягом останнього року суттєво зросла кількість людей, які планують купити житло за $50-80 тисяч.

Читайте також:

Оренда

Схожі тенденції спостерігаються і на ринку оренди житла. Тут також лідером є квартири на вторинному ринку, далі — новобудови та приватні будинки.

Однак, на відміну від купівлі, бюджети оренди знизилися. Сума, яку українці готові платити за орендоване житло, в середньому знизилася за останній рік приблизно на 700 грн. Найбільше опитаних прагнуть знайти житло вартістю до 10 тис. грн на місяць. Водночас 41% людей зазначили, що стикаються із труднощами при пошуку житла на свій бюджет.

Пріоритети

Повідомляється, що серед пріоритетів, за якими українці обирають житло як для покупки, так і для оренди, на перший план виходять доступна ціна, стан об'єкта, площа та зручність розташування. А ось наявність паркомісць більше звертають увагу ті, хто планує купувати житло, а наявність укриття виявилося важливішим для орендарів.

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

інфографіка
інфографіка / DIM.RIA

Український маркетплейс нерухомості DIM.RIA провів опитування аудиторії, у якому взяло участь близько 1000 українців. В рамках дослідження проаналізовано плани та побажання бюджету для купівлі та оренди житла. Українці поступово повертаються з-за кордону та інших регіонів до рідних міст: тепер вдома перебувають 76% опитаних проти 65% у 2022 році та 70% у 2023 році.

Раніше ми писали про те, що через масований обстріл Харківщини, Сумщини та Одеси в Україні спостерігається чергова хвиля внутрішньої міграції населення. Це призвело до того, що у Києві різко зросли ціни на оренду житла за останній місяць.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK