Ринок нерухомості: чому зростають ціни на нове житло

Чи зможуть жінки та поляки вирішити проблему дефіциту кадрів.
Ринок нерухомості: чому зростають ціни на нове житло
Danist Soh / unsplash.com

Лише у 60% житлових комплексах столиці, де продається нерухомість, ведуться будівельні роботи. Основною проблемою такої ситуації є дефіцит кваліфікованої робочої сили. Забудовники скаржаться, що нестача робочих рук суттєво впливає на темпи, вартість та якість будівництва.

Про це пише LIGA.net.

За словами забудовників, дефіцит робочої сили на будівельних майданчиках Києва становить орієнтовно 30-50%, а на Львівщині 20-40%.

Повідомляється, що найбільша нестача фахівців, які виконують зовнішні роботи на об'єктах – фасад, покрівля та благоустрій. Попит на цих фахівців великий, а пропозиція – до 50%. Крім того, суттєво не вистачає мулярів – 30%.

Читайте також:

За словами експертів будівельної галузі, вакантні позиції, які не передбачають важкої фізичної праці, наприклад оздоблювальні роботи або управління технікою, закривають жінками. Так, серед операторів будівельного крана, подекуди до 75% становлять жінки.

Видання повідомляє, що наслідками дефіциту кадрів є:

  • Зростання зарплат на 30% (середня зарплата за посадою "будівельник" у великих містах коливається на рівні 30 тисяч гривень та вище).
  • Зростання вартості будівництва приблизно на 30%, що призводить до підвищення цін на житло (вже додатково закладається 20% зростання на рік).

"Якщо наступного року ціни зростатимуть нинішніми темпами, то український будівельний ринок зможе залучати працівників із Польщі", - констатують девелопери.

Раніше ми писали про те, що Київська школа економіки (KSE) у своєму дослідженні дійшла висновку, що частка вітчизняних будматеріалів в Україні перевищує 90%, а інвестиції в цю галузь уже становили майже 600 млн доларів.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK