Оренда квартир у Києві дорожчає нерівномірно: причини

За рік середня вартість однокімнатної квартири у Києві зросла щонайменше на 50%.
Оренда квартир у Києві дорожчає нерівномірно: причини
D Kochub / unsplash.com

За рік середня вартість оренди однокімнатної квартири у Києві зросла щонайменше на 50%. За даними сайту ЛУН, станом на липень 2024 року орендодавці просили за них щомісячну плату у розмірі 15 тис. грн, тоді як на початку 2023 року ціна коливалася в межах 10 тис. грн. Однак не всі квартири дорожчають рівномірно, і на це впливає ряд факторів.

Про це пише "Економічна правда".

Читайте також:

Видання виділяє наступні причини подорожчання та нерівномірної вартості оренди квартир у Києві, а саме:

  • Зменшення пропозиції. Пропозиція 1 або 2-кімнатних квартир приблизно вдвічі менша, ніж торік: 2,2 тисячі (2023 р.), та 1,3 тисячі (зараз), що призводить до підвищення цін.
  • Поверховість у зв'язку з вимкненням світла. Кожен додатковий поверхок зменшує вартість оренди квартири на 1%. Так, додаткові 10 поверхів можуть коштувати орендодавцю мінус 10% у доході від здачі житлової нерухомості у 2024 році порівняно з 2022-2023 роками.
  • Підтоплення тунелю метро на Оболонсько-Теремківській гілці. Ціни на Теремках чи Деміївці зростали не так сильно, як в інших районах – на 30-40% порівняно з 60% у середньому за Києвом.
  • Повітряні тривоги та закриття мостів . Зупинка руху метро та обмеження на пересування особистого транспорту Південним та Дарницьким мостами призвела до того, що, при середньому по місту зростанні від 50%, ціни на оренду квартир на Троєщині зросли лише на 30%, на Осокорках та Позняках – до 40-50 %.

Раніше ми писали про те, що ціни на 1-кімнатні квартири у Києві на «вторинці» стартують від 38 тис. доларів і сягають 110 тис. доларів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK