Журналісти знайшли у заступника Кличка елітної нерухомості на мільйони

За 10 років роботи у Київраді та КМДА родичі чиновника різко збільшили свої активи.
Журналісти знайшли у заступника Кличка елітної нерухомості на мільйони
За роки роботи Володимира Прокопива у Київраді та КМДА його родичі обзавелися дорогою комерційною та житловою нерухомістю у столиці / Колаж: dengi.ua

Родичі заступника Кличка Володимира Прокопіва зібрали цілий банк комерційної та житлової нерухомості за роки його роботи у Київраді та КМДА. Хронологія і спосіб появи цих активів, як і джерела фінансування цих покупок, іноді під питанням.

Про це повідомляє Bihus.Info у першій частині свого розслідування.

Читайте також:

Видання нагадує, що Володимир Прокопів – депутат Київради з 2014 року, голова фракції "Європейська Солідарність". Півтора роки очолював земельну комісію (2014-2015), також був секретарем міської ради (2015-2019), а згодом став одним із заступників Віталія Кличка (з 2021). До міської ради Прокопів прийшов із бізнесу, багато років був помічником народних депутатів, у т.ч. Петра Порошенка. Отже, у владні кола він потрапив небідною людиною: сім'я мала будинок та квартиру у столиці, нові автомобілі, кошти на рахунках тощо. Але саме за 10 років Прокопива на топ-посадах активи чиновника та близьких йому людей за кількістю та якістю здійснили космічний ривок.

Журналісти з'ясували, що першу партію нерухомості у столиці скупив тесть Прокопіва – Андрій Штурмай. У 2015 році на нього оформили компанію ТОВ "ВП СЕРВІС", а на компанію менш ніж за рік - квартиру та офіси загалом близько 600 кв.м у різних районах: ЖК Зелений острів на Сирці, ЖК Паркова Вежа на Виноградарі, а також у новобудові на Лівому березі. Пізніше, у 2020 році, компанія також придбала 150 кв.м у ЖК Тетріс Холл у центрі. При цьому в період, коли на тестя оформили компанію, він не мав іншого бізнесу – натомість, за даними джерел редакції, він отримував копійчану зарплату в АТ "Іванофранківськгаз". За словами самого Прокопіва, тесть уже багато років працює за кордоном "найманим працівником" у будівельній сфері. Що саме робить, заступник Кличка уточнювати не схотів, але визнав, що бізнесу за кордоном тесть не має.

Читайте також:

Крім того, як пише видання, теща Прокопіва – Стелла Штурмай – стала власницею приватного будинку у котеджному містечку "Нова Ходосівка". Його площа – близько 190 кв.м, а орієнтовна ринкова вартість станом на дату купівлі – від 180 тис. дол. Водночас, за даними джерел редакції, доходи тещі за останні 10 років – не просто невідповідні, а у 10 разів менші. Її остання відома посада – заступник учбово-виробничої роботи у художньому училищі №3 Івано-Франківська. Там вона працювала до 2018 року із зарплатою не вищою за 20 тисяч гривень на місяць.

Також наголошується, що нерухомістю володіє дружина Прокопіва – Віра. На неї особисто оформлено величезне комерційне приміщення у ЖК Теремки. Їх вона придбала у 2021 році, 600 квадратів коштували їй 13 млн грн. Також Віра Прокопів проінвестувала трикімнатну квартиру у ЖК Хеппі Хаус. Влітку 2022 року вона заплатила за неї близько 2 млн грн, хоча на той час забудовник продавав квартири в цьому ЖК удвічі дорожче. Крім того, на дружину зареєстровано ТОВ "ВП ГРУП". На другий день повномасштабного вторгнення компанія вклалася у будівництво ЖК Сігнечер, нині найдорожчого комплексу по всій столиці. Йдеться про однокімнатну квартиру площею 70 кв. На той час ЖК ще був недобудований, тому офіційно фірма перекупила права у попереднього інвестора. Ним виявився друг Прокопіва – Андрій Стеценко. Його дружина працює у секретаріаті Київради і, згідно з його деклараціями, доходи Стеценка невідповідні з інвестиціями, які на нього оформлялися. Навіть при тому, що оформлялися за заниженою ціною. Так, за квартиру в ЖК Сігнечер він у 2019 році заплатив 1,4 млн грн, хоча на той час забудовник продавав однокімнатні мінімум за 6 мільйонів. Відтак є сумнів, що Стеценко спочатку був справжнім інвестором.

Журналісти також повідомляють, що найсвіжіша покупка – це ще одне комерційне приміщення на 70 кв.м у ЖК Метрополь, також у центрі міста. Його компанія Віри Прокопів придбала навесні цього року, за словами заступника Кличка – за 3 млн грн. Тобто менш ніж по 1 тис. дол./квадрат, хоча зараз комерційний метр у цьому ЖК продають за ціною від 2 тис. дол. Сам Прокопів переконує, що є експертом з нерухомості та просто вміє правильно торгуватися.

Раніше ми писали про те, що під час війни нардепи продовжують купувати елітну нерухомість, а землі і будинки на мільйони традиційно оформляються на родичів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK