Українці щодня успішно долають виклики, які принесла в наше життя збройна агресія РФ. Один із них - регулярні відключення електроенергії. У Держпродспоживслужбі розповіли, як правильно зберігати продукти в разі відключення світла. Про це пишуть Dengi.ua.
Так, з метою недопущення харчових отруєнь через споживання продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їхнього зберігання, громадянам і суб'єктам господарювання рекомендують дотримуватися таких правил:
- не готуйте страви з запасом, страви, які приготували, бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);
- за відключення електроенергії тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин у повній морозилці (24 годин у напівпорожній морозилці);
- у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері - не вище -4°С;
- якщо маєте сумніви щодо безпечності їжі, не перевіряйте її на смак, краще викиньте відразу;
- позбудьтеся продуктів, які швидко псуються (стосується м'яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків), якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;
- продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;
- зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С;
- використовуйте чисту або очищену воду, бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду з перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.
Також важливо дотримуватися таких гігієнічних вимог:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- разі відсутності води під час вимкнення світла у вашому будинку можна скористатись спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього на випадок відсутності водопостачання також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Раніше ми писали, що ціни в українських супермаркетах продовжують поступово зростати, і стійкий тренд на подорожчання змушує споживачів дедалі частіше шукати акційні пропозиції, щоб скоротити витрати. З початком 2026 року ситуація не зміниться на краще: за прогнозами, низка популярних товарів і далі додаватиме в ціні.
Нагадаємо, у передноворічний період українцям слід особливо уважно ставитися до вибору ікри та не гнатися за надто низькою ціною.


