"За літр 4 грн": В Україні можуть запровадити податок на солодку газовану воду

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, які стосуються податку на газовану воду.
"За літр 4 грн": В Україні можуть запровадити податок на солодку газовану воду
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої. Чому це важливо, розповіли в МОЗ.

Читайте також:

Зараз у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти: №9032-1 та №9033-1. Перший через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин в обсязі 4 грн (0,1 євро) на один літр напою (у Бельгії такий податок становить 0,53 євро, у Польщі - 0,19 євро).

Другий законопроєкт визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування в школах.

Читайте також:

Як наголосили в МОЗ, постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру. 

"Є приклади країн, де податок на солодкі мінеральні та газовані води зменшував кількість хворих на діабет та серцево-судинні захворювання, ожиріння. Наприклад, у Мексиці податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей, які страждають від ожиріння. А у Великій Британії податок змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

За оцінками ВООЗ, зростання ціни на солодкі напої на 20% за рахунок оподаткування може призвести до скорочення їхнього споживання приблизно на ті ж самі 20%.

Раніше ми писали, що Україна у 2022 році скоротила імпорт напоїв на 32%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK