Нелегальні сигарети в Україні виробляє три фабрики, - ЗМІ

Продукція трьох «національних» виробників нелегальних сигарет продається через розгалужену роздрібну мережу.
Нелегальні сигарети в Україні виробляє три фабрики, - ЗМІ
haim charbit / unsplash.com

В Україні працює три «національних» виробника контрафактних сигарет, а також побудована велика роздрібна мережа з їх реалізації. Втрати держбюджету оцінюються у 15-17 млрд грн податкових надходжень.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на координатора Економічної експертної платформи Олега Гетмана.

"Тимчасова слідча комісія досліджувала це питання (хто основні нелегальні виробники сигарет, - ред). Вони брали рівень замовлення сировини в тисячах тонн до рівня податкового навантаження цих виробників. І постійно в антилідерах з дуже низьким показником цим була Винниківська тютюнова фабрика, це була фабрика в Гощі, і нова фабрика, яка відкрилася, ексвласників Жовтих Вод (фабрика ТОВ "Юнайтед Табако", - ред), які як ви пам’ятаєте, минулого року закривалися з бронетранспортерами та автоматникам. Тож по суті це три виробництва, які мають аномально низькі податкові показники і до них є багато питань у правоохоронців і податкових органів", - зазначив Гетьман.

За оцінками експерта, втрати у надходженні податків через нелегальний продаж тютюнових виробів вже складають 15-17 млрд гривень.

Гетман вважає, що вирішенню цієї проблеми допоможе перезавантаження роботи Бюро економічної безпеки, податкової та митної служб. За словами експерта, потрібно прийняти законопроекти, спрямовані на повне оновлення цих служб для більш ефективного контролю та реагування на проблему нелегального ринку тютюнових виробів.

Нагадаємо, за даними дослідження Kantar Ukraine, у жовтні поточного року, частка нелегальної тютюнової продукції на українському ринку сягнула 25,7%. Хоча ще у червні цей показник складав 19,5%. Такий відсоток "тіні" є абсолютним антирекордом за всю історію дослідження нелегальної торгівлі в Україні, починаючи з 2011 року.

Раніше ми писали, що 1 січня 2026 в Україні запрацює закон про Е-марки акцизного податку, згідно з яким має відбутися переведення обліку алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет у електронний формат.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK