Перша реєстрація авто в Україні: з 1 січня змінився розмір пенсійного збору

Змінився розмір пенсійного збору на першу реєстрацію легкового авто в Україні.
Перша реєстрація авто в Україні: з 1 січня змінився розмір пенсійного збору
Ілюстративне фото / Getty Images

З 1 січня 2024 року в Україні змінився розмір ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час першої державної реєстрації легкових авто. Це пов'язано зі збільшенням прожиткового мінімуму, який наразі становить 3028 гривень, повідомили в Головному сервісному центрі МВС.

Читайте також:

Фізичні особи під час першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля сплачують обов'язкове державне пенсійне страхування. Ця норма не стосується авто, оснащених виключно електричними двигунами.

Так, згідно з нормативними змінами розмір податку встановлюється на рівні:

  • 3% - якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% - якщо вартість автівки перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% - якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Вартість легкового автомобіля визначається відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості чи інших документів, що підтверджують цю вартість.

Читайте також:

Незалежно від того, машина нова чи вживана, при першій реєстрації в Україні сплачується визначена вартість збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Розрахунки залежать від вартості легкового автомобіля без урахування податку на додану вартість:

  • не перевищує або дорівнює 499 620 грн - сплачується 3%;
  • більше ніж 499 620 грн, але не перевищує або дорівнює 878 120 грн - сплачується 4%;
  • більше ніж 878 120 грн - сплачується 5%.

Раніше ми писали, що у січні 2024 року в Україні було реалізовано близько 4,4 тис. нових легковиків. Це на 47% більше, ніж торік.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK