Українців за кордоном восени можуть чекати податкові сюрпризи: деталі

У вересні 2024 року відбудеться перший автоматичний обмін фінансовою інформацією за стандартами CRS між Україною та більш ніж 100 країнами.
Українців за кордоном восени можуть чекати податкові сюрпризи: деталі
Kelly Sikkema / unsplash.com

Цієї осені відбудеться перший автоматичний обмін фінансовою інформацією за стандартами CRS між Україною та більш ніж 100 країнами, включаючи всі європейські. Він розкриє наявність та розмір доходів українців для подальшого їх оподаткування в Україні, а також може завдати багато клопоту українським біженцям, які отримують допомогу в європейських країнах, маючи при цьому доходи на батьківщині.

Про це пишуть "Новини.LIVE".

Читайте також:

Видання зазначає, що в рамках першого обміну інформацією вивчатимуться дані за період з 1 липня 2023 року до 31 грудня 2023 року. Під дію цієї норми потраплять не лише рахунки українців у банках, включаючи Wise, Revolut, Zen та інші, а й рахунки інвестиційних, страхових та інших компаній.

Яку інформацію нададуть фінансові установи:

  1. 1 Відомості про громадянина:
  • прізвище, ім'я, по батькові (по батькові - за наявності),
  • адреса постійного місця проживання,
  • юрисдикція податкового резиденства,
  • індивідуальний податковий номер,
  • дата та місце народження.
  1. 2 Інформація про фінансові рахунки:
  • відомості про підзвітну фінансову установу, яка надала інформацію (банк, фінансову, інвестиційну або страхову компанію),
  • залишок коштів на банківському рахунку станом на кінець звітного року,
  • загальна сума всіх коштів, сплачена або зарахована на фінансовий рахунок на користь його власника протягом календарного року.

Водночас, як повідомляє видання, згідно з перехідними положеннями Податкового кодексу, у зв'язку з тим, що в Україні діє правовий режим військового стану, такі дані не вважатимуться податковою інформацією для громадян України, які мають рахунки в іноземних банках, що не перевищують еквівалент 250 тис. дол. 31 грудня календарного року.

Однак, на думку податкових консультантів, хоча інформація із системи не може бути використана для нарахування податків, це не забороняє податківцям направити вам запит на надання пояснень та документів про те, з якою метою було відкрито рахунок та які кошти на нього надходили. Якщо відповіді не буде отримано, то податкова зможе накласти штраф у розмірі 8 тис. грн .

Читайте також:

У зв'язку із впровадженням стандартів CRS експерти рекомендують українцям за кордоном:

  • актуалізувати дані про своє місце проживання, щоб не пропустити ймовірного листа від податківців.
  • підготувати пакет документів чи подати декларації та доплатити податки.
  • оновити інформацію в іноземному банку, наголосивши, що більше не є податковими резидентами України. У більшості країн з метою оподаткування резидентом країни є особа, яка знаходиться на її території не менше 183 днів на рік, але яка не є ФОП в Україні.

Які податкові сюрпризи можуть чекати на ФОП та біженців:

  • ФОП, які отримували доходи на рахунки іноземних банків та декларували їх як свій підприємницький дохід, можуть обкласти в Україні податком 19,5% та зробити відповідні донарахування.

Українські біженці, які отримують допомогу в країнах ЄС і при цьому працюють віддалено, отримують пенсію в Україні або здають на батьківщині нерухомість, отримуючи додатковий дохід, можуть потрапити до поля зору європейських фіскалів та соціальних служб європейських країн. Те саме стосується й пенсіонерів, які не вказали, що вони отримують пенсію в Україні. У цьому випадку їм може загрожувати:

  • Повернення всіх отриманих у вигляді допомоги від держави, включаючи вартість житла та медичного страхування.

Раніше ми писали про те, хто з українських біженців має сплачувати та декларувати податки у Німеччині.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK