Чому слабшає гривня і чого очікувати далі

На початку вересня гривня продовжує коливання на рівні гірше 28 грн/долар, до Києва прибула місія МВФ, а Нацбанк підвищив облікову ставку до 18%
Чому слабшає гривня і чого очікувати далі
depositphotos.com

Початок нового ділового сезону традиційно збігається з ослабленням національної валюти. Хоча цього року гривня почала своє зниження до долара у серпні – за 1–31 серпня гривня девальвувала на 4,8%, до 28,25 грн/дол. 4 вересня курс навіть досяг рівня 28,5 грн/дол, але швидко відкотився – 5 вересня вже було 28,4 грн/дол. 7 вересня торги на міжбанку йшли по курсу 28,29 грн/дол.

Читай также: В Украине повысят штраф за вождение без ремня безопасности

Імпортери поспішають

Ключовою причиною девальвації можна вважати стрімке зростання попиту на валюту. Заступник голови НБУ Олег Чурій назвав нещодавнє послаблення гривні сезонним. На його думку, учасники ринку почали заздалегідь купувати валюту, чим зрушили терміни сезонного послаблення національної валюти вперед. Суттєво підтримали курс гривні трудові мігранти – в НБУ повідомили, що за сім місяців вони переказали в Україну 6,35 млрд дол, а на кінець року обсяг валютних надходжень від мігрантів сягне 11 млрд дол.

“Основна причина девальвації липня-серпня – це стрибок імпорту. Чи це системний ріст імпорту, чи просто імпортери вирішили запакуватись, поки курс ще не такий страшний, – важко сказати”, - зазначила аналітик ІК Adamant Capital Інна Звягінцева. З 27 серпня по 7 вересня Нацбанк тричі проводив валютний аукціон: 29 серпня продав банкам 65,3 млн дол, 30 серпня – 49,4 млн дол, а 4 вересня – 40,1 млн дол. Щойно ажіотаж на ринку трохи стих, НБУ повернувся до купівля валюти – 6 вересня придбав у банків 44,6 млн дол (інтервенції за найкращим курсом).

Звичайно, особливого натхнення продавати валюту з резервів НБУ не має, вони й без того потроху тануть через виплати за зовнішнім боргом: 607,4 млн дол сплачено на користь МВФ, а на обслуговування та погашення державного боргу в валюті спрямовано приватним кредиторам 447,9 млн дол. Ще НБУ продав 668 млн дол на міжбанку заради уповільнення коливань курсу.

Тож на початок вересня міжнародні резерви склали 17,23 млрд дол, що на 2,9% менше, ніж на початку серпня.

Читай также: Определены главные риски для экономики Украины

Ставку підвищено

Під впливом девальвації і тільки з цієї причини в серпні прискорилося зростання цін (див стор 7), та НБУ все одно підвищив облікову ставку на 0,5 в п, до 18% річних. Заради стримування інфляції, кажуть в НБУ. Насправді ж чергове підвищення ставки означає, що розвитку кредитування бізнесу очікувати не варто, а отже і прогнозоване зростання ВВП у 2018 році (3,2%) може і не бути досягнуто. А наступного й без того планують уповільнення відновлення ВВП. Адже першими на облікову ставку реагують банки, коли встановлюють вартість кредитів для бізнесу. “У першу чергу підвищення ставки транслюється на міжбанківський ринок, де учасники орієнтуються на створений НБУ коридор “облікова +/- 2 в п”. З міжбанку зміна облікової ставки досить швидко переходить до корпоративного сегменту, особливо на короткострокові кредити”, - зазначив директор Департаменту стратегічного управління банку “Південний” Дмитро Чичкаленко.

Читай также: Олександр Крамаренко: Що очікує Україну у найближчому майбутньому

Ласкаво просимо, МВФ

Гривня чекає на транш? Частково саме так. “Фактором, на який орієнтується ринок, є питання угоди з МВФ про продовження фінансування. Від нього залежить подальша поведінка валютного курсу”, - вважає експерт, співавтор ліберальної податкової реформи Данило Монін.

Місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом 6 вересня розпочала роботу в Києві. Працюватиме місія до 19 вересня, і за цей час планується багатогранне обговорення усіх дискусійних питань. Серед них – питання ціни газу для населення. Також МВФ обов’язково подивиться у запланований проект державного бюджету на 2019 рік. Нинішній приїзд місій – украй важливий. Адже саме після нього є очікування щодо траншу в розмірі близько 2 млрд доларів. “Очікування такі, що уряд підвищить ціни на газ, і МВФ видасть нам наступний транш”, - говорить виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук. Про те, що тарифи на газ зростуть, говорять і в НБУ: там повідомили, що закладають у свої прогнози зростання тарифів на газ для населення на 25% цього року і на 15% – у 2019.

Наталія Богута

Повністю свіжий номер журналу “Гроші“ можна придбати онлайн

Новости от Деньги.uа в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/dengiua



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK