Найближчими місяцями ціни на свинину та інші види м'яса в Україні поступово зростатимуть, проте не швидкими темпами. Про це розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.
"Причинами подорожчання м’яса у воєнний період є ріст цін на енергоресурси та складна логістика. Корми, які складають більше 60% собівартості м’яса, найближчим часом не будуть гостро впливати на кінцеву ціну для споживача. Через заблоковані українські порти експорт кормів для худоби зупинений, що впливає на роботу тваринницького комплексу в східних країнах, адже саме Україна виробляє та постачає найбільш протеїнові корми цьому регіону", - пояснив він.
Як повідомив аналітик, за останні три місяці загальні середні ціни на готову продукцію незначно збільшилися:
- свиняча лопатка подорожчала на 7% - з 111,16 грн/кг до 118,44 грн/кг;
- ошийок - на 7% - з 150,39 грн/кг до 160,95 грн/кг;
- грудинка - на 15% - з 102,16 грн/кг до 117,45 грн/кг;
- фарш - на 22% - з 79,00 грн/кг до 97,00 грн/кг.
Зазначається, що імпорт свинини за квітень становив 2,37 тис. тонн, що на 59% більше, ніж минулого року. При цьому експорт був припинений, оскільки здійснювався переважно морськими шляхами.
Але з 11 травня з Єврокомісією та країнами-членами ЄС було оновлено умови ввезення й транзиту м'яса через територію ЄС, що відкриває нові транзитні шляхи для експорту через Румунію.
"На зустрічі міністрів аграрної політики України та Польщі 16 травня було приділено особливу увагу вирішенню питання транзиту через Республіку Польща українських товарів тваринного походження категорій, які не авторизовані відповідно до вимог ЄС. Тож найближчим часом ми вже зможемо побачити поступове збільшення експорту свинини через транзитні шляхи", - додав експерт.
Раніше ми писали, що нині ціни на ранні овочі перевищують минулорічні. Однак через 15-20 днів вони повинні знизитися після надходження врожаю з відкритого грунту з центральної України.