"65-70 грн за кг": Якими будуть ціни на гречку в Україні

Середньостатистичний українець споживає 3-4 кг гречаної крупи на рік.
"65-70 грн за кг": Якими будуть ціни на гречку в Україні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні, починаючи з вересня, ціни на гречку стабілізуються. Якщо будуть проблеми з імпортом, крупа коштуватиме близько 65-70 грн за кг. Такий прогноз озвучив заступник директора з наукової роботи Національного центру Інституту аграрної економіки Микола Пугачов, передає пресслужба Національної академії аграрних наук.

За словами фахівця, останніми роками українські аграрії нарощували посіви гречки. У 2019 році фермери відвантажили 85 тисяч тонн крупи, а у 2021 році - уже 110 тисяч тонн. При цьому цього року врожай може бути на 10-15% меншим. Але для потреб України вистачить.

Читайте також:

"Наш урожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але потрібно буде дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін - на рівні 65-70 грн за кг крупи гречаної. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитись до 50 грн за кг, можливо, навіть і менше", - прогнозує експерт.

Пугачов зазначає, що раніше Україна імпортувала багато круп із РФ, а також Казахстану. Наразі мережі шукають нових постачальників. Російську гречку цілком може замінити польська чи литовська.

Читайте також:

"Але ціна на імпортну крупу буде високою, адже подорожчало пальне. Доставка імпорту в нас переважно автомобільним транспортом. Ціна, ймовірно, впаде наприкінці літа, коли матимемо врожай української гречки", - підсумував учений.

Раніше ми писали, що ранні овочі в Україні почнуть дешевшати лише за місяць. Високі ціни на продукцію тримаються через окупацію Херсонської та частини Запорізької областей.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK