Україна збільшила імпорт свинини в 4 рази: Що буде з цінами на м'ясо

Основними країнами-експортерами стали Польща, Данія та Нідерланди.
Україна збільшила імпорт свинини в 4 рази: Що буде з цінами на м'ясо
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У червні Україна імпортувала 9 тис. тонн свинини, що майже в 4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 46% більше порівняно з травнем. Основними експортерами стали Польща, Данія та Нідерланди. Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

Як вважають аналітики УКАБ, причиною стрімкого збільшення поставок свинини стала новина про повернення ПДВ та мита на імпортні товари. У довоєнні дні імпортна квота по свинині для ЄС передбачала безмитне ввезення продукції 20 тис. тонн у рік, а за січень-травень сумарно було завезено 22,3 тис. тонн свинини.

Читайте також:

Водночас скоротилася внутрішня промислова пропозиція, тому що виробники східного та південного регіонів були вимушені тимчасово залишити ринок свинини.

При цьому закупівельні ціни на живець свиней почали поступово знижуватися. За останні два тижні вони скоротилися на 4% і в середньому варіюються від 55,10 грн/кг до 58,40 грн/кг залежно від регіону.

Читайте також:

"Найближчим часом ціни на свинину, як і на інші види продуктів, будуть зростати через високу інфляцію. Але собівартість м’яса значно залежить і від цін кормів, які в Україні залишаються дешевшими порівняно зі світовими. Також збільшення імпорту в червні підтримає внутрішній попит та не дасть швидко зростати цінам", - прогнозують в УКАБ.

Раніше ми писали, що за червень середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини зросла до 140,2 грн, що на 5,8% або 7,7 грн/кг вище порівняно з попереднім місяцем.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK