Цієї весни фермери планують збільшити посіви ярих культур, а також цибулі, моркви й гречки. Тож дефіциту зернових культур на внутрішньому ринку України не буде. Такі прогнози в ефірі телемарафону озвучив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.
За його словами, фермери з Одещини, Центральної й Західної України відновлюють вирощування овочів, найперше борщового набору: цибулі й моркви.
"Цьогоріч ситуація з цибулею й морквою на ринку буде стабільною в порівнянні з минулим роком. Продукти будуть більш доступними для українського споживача", - переконаний Висоцький.
Він зазначив, що планується посіяти більше не експортно орієнтованих культур: гречку, овес і просо.
"Аграрії вже в 2022 році суттєво збільшили обсяги посіву гречки. Тому сьогодні її ціна на 50% менша, ніж торік. Практично така сама площа посіву очікується цього року. Тобто гречки буде вироблено більше, ніж треба для внутрішнього споживання. Зменшиться потреба імпорту, і не буде підстав для зростання ціни. Навіть можливе здешевлення, але це стане зрозуміло по факту фіксації посівних площ у червні", - розповів перший заступник міністра.
Він додав, що навіть у складних воєнних умовах обсяг виробництва зернових культур перевищить потреби українців мінімум у два з половиною рази. Буде достатньо пшениці для виробництва хлібобулочних виробів, а кукурудзи та ячменю - для кормів.
Раніше ми писали, що ціни на овочі в Україні вже досягли сезонного піку.