У травні ціни на охолоджену свинину на полицях супермаркетів в Україні продовжили підвищення, проте меншими темпами, ніж місяцем раніше. Про це повідомили в аналітичному відділі Асоціації "Свинарі України".
Так, у травні середня ціна охолоджених напівфабрикатів зі свинини становила 202,5 грн/кг, що на 3,8% вище за середній квітневий показник.
"Приріст цін на окремі свинячі частини не був однорідним у травні. Найпомітніше подорожчав сезонно популярніший ошийок (+8,6% проти середньої квітневої позначки), стейк (+6,4%) та тазостегнова частина (+5,2%). Водночас бюджетніші лопатка та грудинка зросли в ціні незначно, додавши 0,9% та 1,6% відповідно", - розповіли в АСУ.
Аналітики зазначили, що на відміну від попереднього місяця зміна цін закупівлі живця забійних кондицій та цінників у супермаркетах у травні розсинхронізувалася.
"Роздрібні ціни повернулися до звичного тижневого відставання, тож реагували на коливання цін на сировину не так оперативно та були менш волатильними. Зокрема, через пізніший початок сезону шашликів цього року та відповідно дещо нижчу торговельну активність у першій половині місяця середній показник цін на свиней забійних кондицій у травні знизився на 4,6% проти квітневого рівня, склавши 76,3 грн/кг, а роздрібні ціни навпаки продемонстрували приріст", - пояснюють експерти.
Раніше ми писали, що у 2023 році фермери в Україні значно збільшили посівні площі під цибулю. Тож через декілька місяців ціни на цей овоч значно зменшаться.