Українцям рекомендують найближчим часом утриматися від придбання та вживання в їжу свіжовиловленої риби не тільки в Херсонській області, а й в інших регіонах, які постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.
Як розповіли у відомстві, унаслідок підриву Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму.
"Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її (рибу - ред.) безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини", - йдеться в повідомленні.
Громадян закликають дотримуватися таких рекомендацій:
- не купувати копчену, солону та в'ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в'ялену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їхнього приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію зі здутих банок.
У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря, наголосили в Держпродспоживслужбі.
Раніше ми писали, що багато українців люблять рибу й часто її їдять. Вважається, що цей продукт багатий різноманітними корисними елементами. Однак деякі види дуже небезпечні.