"Ціна може просісти на 15-20%": коли подешевшають черешня та абрикоси в Україні

Сьогодні на оптових базах ціни на абрикоси варіюються від 80-120 грн/кг, на ринкових ярмарках починаються від 100 грн/кг.
"Ціна може просісти на 15-20%": коли подешевшають черешня та абрикоси в Україні
Ілюстративне фото / Getty Images

Очікувати на зниження цін на абрикоси та черешню в Україні варто не раніше ніж наприкінці червня. Про це повідомив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

Читайте також:

"Наразі великих передумов до зниження цін на абрикос та черешню немає, оскільки переважна її більшість - імпорт. Лише коли з'являться значні обсяги вітчизняної продукції, то ціна може просісти на 15-20%, але це буде не раніше кінця червня-початку липня", - прогнозує він.

Експерт розповів, що на внутрішньому ринку України лише починають з'являтися черешня та абрикоси вітчизняного виробника. Цього року врожай надходить пізніше, ніж торік, оскільки плодові дерева постраждали через заморозки та грибкові хвороби. Тож урожаю абрикосів буде менше, ніж 2022 року.

За словами аналітика, схожа ситуація спостерігається й із ранніми сортами черешні, яким не вистачало тепла. Нині ранні сорти надходять із Миколаївської, Чернівецької та Закарпатської областей, а інші регіони почнуть постачання за тиждень-два.

Читайте також:

Гопка зазначив, що сьогодні на оптових базах ціни на абрикоси варіюються від 80-120 грн/кг, на ринкових ярмарках починаються зі 100 грн/кг.

"Поки що близько 70% продукції - це імпорт. У травні загалом було імпортовано черешні, абрикосів та персиків об'ємом 2,5 тис. т проти квітневих 50 т. У червні очікується зростання імпорту, який уже буде дешевшим, ніж у травні, оскільки об'єми продукції будуть більшими, а ціни на місцевих ринках дешевшими", - додав він.

Публікація УКАБ у Facebook
Публікація УКАБ у Facebook

Раніше ми писали, що наприкінці травня черешня та полуниця продавалися по 500 грн/кг, а іноді вартість доходила до 1000 грн/кг. Однак невдовзі ціни на улюблені ягоди українців будуть знижуватися.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK