У травні 2024 року ціни на свинину в національних торгових мережах були вищими, ніж у квітні. Про це повідомили в аналітичному відділі асоціації "Свинарі України" (АСУ).
За словами аналітиків, у травні динаміка цін закупівлі свинини та кінцевої її реалізації розсинхронізувалася.
"Якщо живець у травні був на 4,9% дешевший, ніж у квітні, то охолоджені свинячі напівфабрикати навпаки подорожчали на 2,5%. При цьому найпомітніше підвищилися ціни на популярні в сезон пікніків свинячі ошийок та стегно - плюс 5,8% та 5,3% до середньої ціни в попередньому місяці. Проте інші частини також додали в ціні: корейка, вирізка та грудинка подорожчали на 2-2,6%", - йдеться в повідомленні.
Як зазначають експерти, цінова динаміка на ринку свинини в травні продемонструвала, що залежність роздрібних цін від внутрішніх котирувань на живець свиней забійних кондицій не безпосередня, адже споживчі ціни залежать від низки інших чинників на кожному з етапів виробничо-збутового ланцюга.
На відміну від свинини, курятина в травні дещо подешевшала. Середня ціна на охолоджені курячі напівфабрикати за місяць була на 0,7% чи майже на 1 грн/кг нижчою ніж у квітні.
Раніше ми писали, що в Україні спостерігається тенденція зниження цін на тепличні огірки.