Куди везуть, скільки коштує, і скільки споживають цукру українці: думка експерта

Експорт поза ЄС з листопада до травня виріс у 37 разів – серед лідерів Камерун.
Куди везуть, скільки коштує, і скільки споживають цукру українці: думка експерта
Elena Leya / unsplash.com

Частка українського цукру, експортованого до країн, що не входять до ЄС, зросла з 1 тис. тонн на місяць у листопаді 2023 року, до 37 тис. тонн у травні цього року. Нові ринки збуту мають збалансувати ситуацію на внутрішньому ринку, де ціна навряд чи підніметься більше ніж 26 грн за кг. При цьому внутрішнє споживання буде забезпечене на 100%, адже українці "з'їдають" не більше 85 тис. тонн на місяць.

Про це пише член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський у своїй колонці AgroTimes.

«Розширюється експортна географія українського солодкого продукту. Якщо наприкінці минулого року експорт поза європейським континентом охоплювали одну-дві країни, то зараз ми постачаємо цукор більш ніж у 30 країн світу. Якщо не зважати на країни ЄС, лідером серед країн-імпортерів українського цукру є Камерун - до цієї країни протягом 5-6 місяців 2024 року було відвантажено 19 тис. тонн солодкого продукту. Частка експорту цукру до цієї країни становить близько 20%. Також наша продукція користується попитом у Лівані, Лівії, Ізраїлі, Туреччині та багатьох інших країнах. Наш цукор вже навіть доїхав до Шрі-Ланки та Китаю», – пише Олександр Коротинський.

Читайте також:

В той же час, як зазначає автор, ціни на світовому ринку на цукор знижуються через очікуваний профіцит продукту в Індії та Таїланді, які є найбільшими країнами експортного потенціалу. Це також впливає на ціни на внутрішньому ринку.

«Влітку минулого року середня відпускна ціна із цукрових заводів склала 30 грн/кг із ПДВ. На сьогоднішній день середня відпускна ціна із цукрових заводів сягає 25,5 грн/кг. У новому сезоні ціна, яка б задовольняла цукровиків і підприємства з великими обсягами споживання цукру, становить 25-26 грн/кг з ПДВ», – повідомив експерт.

Також, на думку автора, внутрішній ринок буде забезпечений цукром на 100%, а ціни не буде підвищено.

«За даними Міністерства агрополітики, в Україні посіяли 250 тис. га цукрових буряків, що на рівні торішнього показника. Цукрові заводи цього сезону не планують підвищувати ціни на солодке коріння, адже це можливо робити, коли вартість кінцевого продукту зростає. Наразі кінцевий продукт – цукор і всередині України, і на світових ринках значно подешевшав. Тому цукрові заводи орієнтують аграріїв на мінімізацію витрат на вирощування цукрових буряків за збереження показників урожайності та цукристості», – пише автор.

За словами експерта, враховуючи кількість засіяних площ, восени ми матимемо певний профіцит кінцевої продукції, оскільки щомісячне споживання цукру в Україні не перевищує 85 тисяч тонн на місяць.

«Незалежно від ціни на кінцеву продукцію рівень споживання не збільшиться. Якщо не зможемо вивезти надлишки цукру за межі України, є ймовірність, що 2025 року отримаємо скорочення посівних площ під буряком», - резюмує Коротинський.

Раніше ми писали про те, що у травні Україна встановила рекорд з експорту цукру за місяць, відправивши до інших держав 108 тис. тонн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK