Ринок землі: скільки грошей могло пройти повз контролю держави

Журналісти підрахували, скільки коштують бюджету «сірі» схеми при продажу землі.
Ринок землі: скільки грошей могло пройти повз контролю держави
Stephen Radford / unsplash.com

З початку 2024 року право купувати землю до 10 тис. га отримали юридичні особи, частка яких в угодах за площею придбаної землі у 2024 році становить лише 18%. Однак їхній вихід на ринок призвів до зростання цін на землю. Це спричинило запровадження «сірих» схем при оформленні угод із землею, внаслідок яких бюджет міг недоотримати податків з 10-12 млрд грн.

Про це пише "Економічна правда".

Видання зазначає, що у четвертому кварталі 2023 року середньозважена вартість землі (з урахуванням площі ділянки) становила 38 тис. грн. за га, а у другому кварталі 2024 року – 44 тис. грн. А за підрахунками видання, юридичні особи зараз платять майже у півтора рази більше – близько 60 тис. грн за га.

Читайте також:

Повідомляється, що це пов'язано з тим, що до 2030 року ціна продажу землі не може бути меншою за нормативно-грошову оцінку (НГО) з якої сплачуються податки: 5% ПДФО і 1,5% військового збору від експертної вартості. У свою чергу, це призводить до заниження вартості угод, які частково покриваються готівкою.

Зазначається, що більшість угод купівлі-продажу укладаються за ціною, що не перевищує нормативно-грошову оцінку на 2%, але, на думку Київської школи економіки (KSE), реальний обсяг ринку може бути значно більшим, ніж справжня вартість.

Так, за даними KSE, медіанне співвідношення вартості за договорами громадян до НГО складає 1,01. Це означає, що для 50% транзакцій за їх участю ціна продажу не перевищує НГО на понад 1%. А для юрособ цей показник становить 1,7, тобто у 50% угод, укладених бізнесом, ціна перевищує НГО більш ніж на 70%.

Видання пише, що, за звітами Держгеокадастру, з моменту відкриття ринку сукупна вартість земель, що відчужувалися шляхом купівлі-продажу, перевищила 25 млрд грн. При цьому, за оцінками видання, через тіньові, готівкові та доларові операції 10-12 млрд грн від проданої землі, ймовірно, пройшли повз державний контроль та оподаткування.

Раніше ми писали про те, що з відкриття земельного ринку було придбано 567 322 га сільськогосподарської землі. Громадяни уклали 253 416 угод із продажу земельних ділянок за середньою ціною 41 тис. грн за 1 га. При цьому найдорожчою цього року стала земля на Івано-Франківщині - 101 тис. грн за гектар.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK